Megoldódhat a harminckét éve vízbe fojtott francia kisfiú rejtélye

2017-06-17T094924Z 1171976863 RC1671AA8A00 RTRMADP 3 FRANCE-MURD
2017.06.17. 13:12 Módosítva: 2017.06.17. 13:17

Megoldódhat a 32 éve vízbe fojtott négy éves kisfiú, Gregory Villemin ügye, szerdán letartóztatták ugyanis anyai nagyszüleinek testvéreit, Jacqueline és Marcel Jacobot – írja a Guardian. A "Kis Gregory-ügy" az ország egyik legismertebb megoldatlan gyilkossága, egy valódi családi belviszály képét festi elénk, megoldása pedig hatalmas áttörés lenne.

Gregory Villemin 1984. október 16-án délután tűnt el a házuk elől, anyja pedig, mivel nem találta meg, értesítette a rendőrséget. Néhány órával később aztán a Vologne folyóban, egy gátnál találták meg a gyerek élettelen testét, amin erőszak nyomai nem voltak fellelhetőek, de lábai és kezei össze voltak kötözve. Arról, hogy a gyereket a folyóban kell keresni onnan tudott a rendőrség, hogy egy ismeretlen, Holló néven bejelentkező ember telefonon értesítette az anya, azaz Christine Villemin testvérét a tettről. 

A Holló másnap is bejelentkezett, levelet küldött ugyanis Christine-nek, melyben azt írta, ez a bosszúja, a pénz sem adhatja vissza a kisfiát és reméli belehal a gyászba. A családon belül komoly viszályok voltak, a nyomozók pedig régóta úgy gondolják, hogy a gyilkosság oka féltékenység lehetett, mivel a fiú apját, Jean-Marie Villemine-t éppen akkor léptették elő munkahelyén. Ezt alátámasztja az is, hogy már ebben a levélben is szó van arról, hogy a pénz nem hozza majd vissza a gyereket.

Az évek során több családtagot is meggyanúsítottak a gyilkosság elkövetésével, többek közt

  • a gyerek egyik nagybátyját,
  • a gyerek anyját
  • és apját is,

de a nyomozás nem vezetett eredményre, ezért lezárták. 1999-ben aztán ismét újranyitották a szülők kérésére, ám a DNS-vizsgálatokkal sem sikerült áttörést elérni.

A mostani letartóztatásokkal azonban megint reális esély nyílt arra, hogy az ügy megoldódjon. A szerdán letartóztatott két rokont pénteki tárgyalásukon emberrablással és fogva tartással vádolták meg, méghozzá korábban írt levelek alapos elemzéséből kapott bizonyítékokra hivatkozva. A szakértők két levél nyelvezetét vetették össze, egyet amit Jacqueline Jacob még 1983-ban írt a fiú apjának, illetve azt, amit az elkövető a gyilkosság másnapján Christine-nek küldött.

Az ügyész elmondta, mindketten tagadták a bűnösségüket, de jelenleg nincsen bizonyított alibijük. Marcel Jacob ügyvédje az üggyel kapcsolatban annyit mondott, a párral szemben semmilyen tárgyi bizonyíték nincsen, ezért le sem tartóztathatták volna őket, de ennek ellenére jelenleg is fogságban vannak.

(Borítókép: Emmanuel Foudrot / REUTERS)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport