Olivér
4 °C
8 °C

Meghalt Otto Warmbier, az Észak-Koreából 1,5 év fogság után hazaengedett amerikai

2017.06.19. 22:56

Otto Warmbier családja közölte hétfő este a hírt a CNN-nel, hogy a 22 éves egyetemista meghalt, alig egy héttel azután, hogy hazaengedték másfél éves észak-koreai fogva tartása után.

"Szomorú kötelességünk tudatni, hogy fiunk, Otto Warmbier végleg hazaért. Szerető családtagjai körében, délután 2 óra 20 perckor meghalt" – állt a közleményben, melyben a család megköszönte a Cincinnati Egyetem orvosi központjának a gondoskodást.

A csaknem egy éve kómában levő Warmbiert 17 hónap fogság után, múlt héten engedték haza.

A Cincinnatibe kedden megérkező Warmbiernél súlyos agykárosodást állapítottak meg, azt viszont nem tudták kideríteni, hogy ezt mi okozhatta, de az észak-koreaiak által megállapított botulizmusnak semmi nyomára nem akadtak, korábban a család is azt mondta, nem hiszik el az észak-koreaiak verzióját, miszerint fiuk emiatt esett volna kómába.

A gyanú szerint brutálisan bánt az ázsiai ország kormánya az amerikaival, akit azért tartóztattak le, majd ítéltek 15 év kényszermunkára 2016. január 2-án a phenjani repülőtéren, mert egy szállodája egy lezárt, csak észak-koreaiaknak látogatható részéről megpróbált ellopni egy propagandaplakátot.

Susan Thornton, az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára hétfőn - még Warmbier halálhírének bejelentése előtt - azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai egyébként koreai gyökerű.

Donald Trump a Szilícium-völgy nagy informatikai vállalatainak vezetőivel tartott megbeszélést a Fehér Házban, amikor közölték vele Warmbier halálhírét. Az elnök rövid rövid nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát. "Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?