Meghalt Otto Warmbier, az Észak-Koreából 1,5 év fogság után hazaengedett amerikai

2017.06.19. 22:56

Otto Warmbier családja közölte hétfő este a hírt a CNN-nel, hogy a 22 éves egyetemista meghalt, alig egy héttel azután, hogy hazaengedték másfél éves észak-koreai fogva tartása után.

"Szomorú kötelességünk tudatni, hogy fiunk, Otto Warmbier végleg hazaért. Szerető családtagjai körében, délután 2 óra 20 perckor meghalt" – állt a közleményben, melyben a család megköszönte a Cincinnati Egyetem orvosi központjának a gondoskodást.

A csaknem egy éve kómában levő Warmbiert 17 hónap fogság után, múlt héten engedték haza.

A Cincinnatibe kedden megérkező Warmbiernél súlyos agykárosodást állapítottak meg, azt viszont nem tudták kideríteni, hogy ezt mi okozhatta, de az észak-koreaiak által megállapított botulizmusnak semmi nyomára nem akadtak, korábban a család is azt mondta, nem hiszik el az észak-koreaiak verzióját, miszerint fiuk emiatt esett volna kómába.

A gyanú szerint brutálisan bánt az ázsiai ország kormánya az amerikaival, akit azért tartóztattak le, majd ítéltek 15 év kényszermunkára 2016. január 2-án a phenjani repülőtéren, mert egy szállodája egy lezárt, csak észak-koreaiaknak látogatható részéről megpróbált ellopni egy propagandaplakátot.

Susan Thornton, az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára hétfőn - még Warmbier halálhírének bejelentése előtt - azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai egyébként koreai gyökerű.

Donald Trump a Szilícium-völgy nagy informatikai vállalatainak vezetőivel tartott megbeszélést a Fehér Házban, amikor közölték vele Warmbier halálhírét. Az elnök rövid rövid nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát. "Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele" - mondta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport