Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nyárson grillezve kínozzák a foglyokat egy titkos jemeni börtönben

000 PO3H3
2017.06.22. 09:25

Az Egyesült Arab Emírségek és a vele szövetséges jemeni erők Jemen déli részén titkos börtönöket üzemeltetnek, ahol százak tűntek el nyomtalanul az al-Kaida nevű terrorszervezet utáni hajtóvadászatban, és napi rendszerességgel kínozzák az embereket, írta az MTI az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva.

Az AP 18 ilyen létesítményt azonosított, és valódi rémtettekről számol be. A titkos börtönökben alkalmaznak például egy grillezésnek nevezett kínzási technikát.

A foglyot ilyenkor egy nyársa kötözik, és tűz fölött forgatják.

Az AP korábbi foglyok, jemeni illetékesek és jogvédők beszámolóira alapozza jelentését. Az amerikai hírügynökség azt írja, hogy információi szerint maga a jemeni kormány sem tud a börtönök létezéséről, vagy illetékesei nem léphetnek be a létesítményekbe. Kikötőkben, katonai bázisokon, repülőtéren, villaépületekben, és még egy éjszakai bárban is működik titkos börtön a jelentés szerint. Emellett az is előfordult, hogy fogva tartottakat Eritreába szállították át, ahol az emírségek katonai bázist üzemeltet.

Brutális sztorikat mesélnek a volt rabok

Korábbi foglyok az AP-nek azt mondták: volt, hogy szorosan összezárták a foglyokat egy fekáliával szennyezett konténerbe, heteken át be volt kötve a szemük, verték, "grillezték" és szexuálisan bántalmazták őket. Egyikük szerint esetenként mindettől csak pár méterre voltak amerikai katonák.

Hallani lehetett a sikolyokat. Az egész helyet rettegés tölti be. Majdnem mindenki beteg, a többiek szinte a halálukon vannak. Aki panaszkodik, azt azonnal viszik a kínzókamrába

- mondta egy korábbi rab, akit állítása szerint dróttal korbácsoltak. Azt is mondta, hogy őreik egyszer alágyújtottak a konténernek, hogy megteljen füsttel.

Pentagon: Mi nem csináltunk semmit

Az AP tíz korábbi fogollyal beszélt személyesen. Mukallából és Ádenből jogvédők szerint mintegy 1900 embert hurcoltak el a titkos börtönökbe, és többségük még most is ott raboskodik.

Inkább halok meg, és kerülök pokolra, mint, hogy vissza kelljen mennem oda. Állatokkal nem bánnak így

- mondta el az amerikai hírügynökségnek egy férfi, aki nem sokkal ezelőtt szabadult ki az egyik ilyen titkos börtönből.

A hírügynökség azt írja: a titkos börtönhálózat rabjai közül többet amerikai tisztek is kikérdeztek, de a Pentagon azt állítja, hogy ők nem vettek részt semmilyen visszaélésben, jogsértésben. Amerikai katonai források szerint a Pentagonban is hallottak arról, hogy állítólag ezekben a börtönökben kínozzák az embereket, vizsgálat is indult, és a katonai vezetők megelégedtek azzal az eredménnyel, hogy amerikai katonák jelenlétében nem történt semmilyen visszaélés.

"Mindig a legmagasabb emberi és szakmai elvárásoknak megfelelően járunk el. Semmit nem hagynánk szó nélkül, hiszen kötelesek vagyunk jelenteni az emberi jogok bármilyen megsértését" - reagált az AP által közöltekre Dana White, az amerikai védelmi tárca szóvivője.

Jogi szakértők szerint a gyakorlat ennek ellenére sértheti a kínzásellenes nemzetközi egyezményt.

Ennek értelmében társtettességnek számít, ha az amerikai katonák olyan információhoz jutottak hozzá, amelyet úgy szereztek meg, hogy más kínozta a fogva tartottakat.

Hivatalosan cáfolják, hogy léteznének ilyen börtönök

Az Egyesült Arab Emírségek közleményt jutatott el az amerikai hírügynökséghez, amelyben mindent tagad. "Nincsenek titkos fogva tartó központok, a fogva tartottakat pedig nem kínozzák vallatás közben" - közölte az arab ország.

Az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú szövetségese a térségben, és tagja annak az arab koalíciónak, amely 2015 tavaszán a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozott az Arab-félsziget déli részén elterülő országban dúló polgárháborúba.

Borítókép: lázadók indulnak harcba a jemeni kormányerők ellen, június 18-án. (AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport