Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Erdogan nem tarthat tömegrendezvényt Németországban

2017.06.29. 14:29

A német szövetségi kormány nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy tömegrendezvényt tartson július elején Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcs alkalmából látogat el, írja az MTI Sigmar Gabriel német külügyminiszter közleményére hivatkozva. 

Gabriel szerint a török fél hivatalos megkereséssel fordult a berlini vezetéshez, jelezve, hogy az államfő a találkozó alkalmából beszédet kíván mondani honfitársai előtt. A német külügyminiszter török kollégájának már hetekkel ezelőtt megmondta, hogy ezt nem tartják jó ötletnek, mert a G20-csúcs miatt eleve nincs elég rendőr a rendezvény biztosítására, és egy ilyen rendezvény a német-török kormányzati konfliktusok miatt "nem lenne ildomos".

Recep Tayyip Erdogant fontos vendégként természetesen a legnagyobb tisztelettel fogadjuk majd a hamburgi találkozón, de jelenleg ezen kívül semmi másra nincs lehetőség

- áll a közleményben.

A külügyminisztérium egyébként azt javasolja a kancellárnak, hogy tájékoztassák az EU-n kívüli államokat arról, hogy Németország nem engedélyez számukra olyan kampányrendezvényeket, amelyek célja más országok belpolitikai konfliktusainak behurcolása Németországba.

A Németországban élő törökök a német társadalomhoz tartoznak, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e német állampolgársággal, és nem akarjuk, hogy ezeket az embereket lázítsák a hazájukban kialakult konfliktusok révén

- közölte Sigmar Gabriel.

A török kormányzat egyelőre nem reagált a német bejelentésre.

Berlin és Ankara kapcsolata hónapok óta igen feszült, a többi között a 2016 nyarán történt törökországi puccskísérlet nyomán Törökországban letartóztatásba helyezett német, illetve német-török kettős állampolgárok ügye miatt.

A feszültséget tovább növelte, hogy Ankara megtagadta a német szövetségi parlament képviselőinek, hogy felkeressék a német hadsereg alakulatát, amely az incirliki légi támaszponton szolgál az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen szervezett nemzetközi koalíció kötelékében. A kormány ezért a parlament támogatásával kivonta az alakulatot a Törökország déli részén fekvő támaszpontról. Hasonló eset még nem fordult elő két NATO-tagország kapcsolatában.