Életbe lép Trump beutazási rendelete

2017.06.29. 07:00 Módosítva: 2017.06.29. 07:40

Helyi idő szerint csütörtök este 8 órakor életbe lép Donald Trump beutazási tilalma, írja a CNN. A rendeletet több alsóbb fokú bíróság felfüggesztette, de június 26-án egyes részeit az amerikai Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta

A rendelet értelmében 6, többségében muszlimok lakta országból, Szíriából, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből 90 napra átmenetileg felfüggesztik a beutazást az Egyesült Államokba (eredetileg Irak is szerepelt a listán, de lekerült róla). Csütörtökön így már nem engedik repülőre szállni az Egyesült Államok felé ezen országok állampolgárait és meglévő vízumaikat is visszavonják.  A rendeletnek az a része is érvénybe lép, mely 120 napra felfüggeszti a menekültek befogadását.

Trump eredeti tervében nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kivétel nélkül mindenkinek megtiltotta volna, hogy beutazzon Amerikába, de így nem engedték át a törvényt a szövetségi bírók. Ezért belekerült a kitétel, miszerint továbbra is bejuthatnak az országba azok, akiknek vannak közeli ismerőseik, bizalmasaik az USA-ban, vagy valamilyen szervezettel kapcsolatban állnak, például amerikai intézményben tanulnak, dolgoznak vagy meghívottként részt vennének egy előadáson, és ezt tudják is igazolni a hatóságoknak.

A rendelet egészét a bíróság októberben vizsgálja meg.

4000 afgánt fogad be az USA

Az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága jóváhagyta szerdán, hogy további négyezer vízumot kaphassanak olyan afgánok, akik tolmácsként vagy a támogató stáb tagjaként segítették az Afganisztánban harcoló amerikai erőket. A lépés célja, hogy folytatni lehessen az erre irányuló, de Donald Trump elnök bevándorlásügyi törekvései miatt veszélybe került eddigi vízumprogramot.  Az amerikai kongresszus két háza most dolgozza ki a törvényre vonatkozó saját javaslatát, amelyet majd össze kell hangolniuk és meg kell szavazniuk mindkét házban, mielőtt az elnök aláírásával hatályba léphet. A különleges bevándorló vízumok (SIV) kiadásának programja lehetővé teszi, hogy azok az afgán állampolgárok, akik gyakran életük kockáztatásával dolgoztak az amerikai kormányzat szolgálatában, egy szigorú vizsgálat után az Egyesült Államokba települhessenek.