Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Vadászgéppel jár haza a francia légierő egyik parancsnoka

2017.06.29. 13:48

A veterán vadászpilóta Richard Reboul, a francia légierő főparancsnoka állítólag legalább tízszer kölcsönvett egy Alpha Jet kiképző- és vadászgépet, hogy hazamenjen, írja a Guardian. A riportok már a francia védelmi minisztériumhoz is eljutottak, ami el is kezdte a vizsgálatot.

Reboul egy elképesztő mennyiségben kitüntetett ex-pilóta, akit tavaly szeptemberben a 23 ezres légierő helyettes főparancsnoknak neveztek ki. A magas pozíció pedig szerinte azzal jár, hogy csak úgy kölcsön veheti a légierő Alpha Jetjeit, ugyanis augusztus óta tízszer ment már így haza.

Gen Richard Reboul
Gen Richard Reboul

Bizonyára azt gondolhatta, hogy egy ilyen rangos embernek, mint ő, nem kellene 5-6 órát (600 kilométert) vezetnie Bordeaux-ból Salon-de-Provence városába, vonattal pedig mégsem járhatott, hisz az is legalább hét óra. Ellenben a vadászgép 1000 km/h-ás sebességgel hasít, így kényelmesen haza lehet vele érni.

A probléma csak az, hogy a repülő 800 liternyi üzemanyagot fogyaszt egy óra alatt, tehát egy utazás 14-16 ezer euróba (4,3-5 millió forintba) fájt a légierőnek és az adófizetőknek (a vonat csak 200 euró lett volna oda-vissza) a francia lapok számításai szerint. Továbbá a főparancsnok egy hatszemélyes TBM-400-ast is kölcsönvett pilótával és másodpilótával együtt, ami miatt szintén belső vizsgálat indult.