Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Mérgesek lehetnek a Belgiumban élő terroristák, nem árt vigyázni

2017.07.06. 12:24

A belga államügyészség szerint az elmúlt napok sikeres rendőrségi akciói miatt a terroristák sarokba szorítva érezhetik magukat az országban, ami újabb terrorcselekmények elkövetéséhez vezethet, a tavaly márciusban, két helyszínen elkövetett brüsszeli merényletekhez hasonlóan.

A La Libre Belgique napilapban Eric Van der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője arra emlékeztetett, hogy öngyilkos merénylők tavaly márciusban öt nappal azután követtek el terrortámadást Brüsszelben, hogy a rendőrség széles körű razziákat tartott, miután elfogta a 2015 novemberében, Párizsban elkövetett merényletek egyik kitervelőjeként számon tartott Salah Abdeslamot.

A szóvivő elmondta: szerda hajnalban egy összehangolt művelet keretében radikális nézeteket valló testvérpárt fogtak el Brüsszelben, akiknél nagy mennyiségű lőfegyvert, köztük Kalasnyikov-gépkarabélyokat és robbanóanyagot is találtak.

A 40 éves Akim Saouti, és a 37 éves Khalid Saouti testvérei a Kamikaze Riders nevű, dzsihadistaszimpatizáns motoroscsoport egykori vezetőjének, Said Saoutinak, akit hét társával együtt 2015-ben fogtak el, ugyanis terrortámadás elkövetésével fenyegetőzött. A támadás elkövetésének veszélye miatt Brüsszelben nem tartották meg az újévi szabadtéri ünnepségeket. 

A belga állampolgárságú testvérpárt terrortámadás előkészítésének gyanújával vád alá helyezték - mondta a szóvivő.

Van der Sypt beszámolt arról is, hogy szerdára virradó éjjel többeket előállítottak a főváros Anderlecht nevű negyedében lefolytatott házkutatások során, őket később elengedték.

Egy anderlechti garázsban ugyanakkor a rendőrség különleges osztagának emberei három kalasnyikovot, egy tucat lőszert, egy riasztópisztolyt, három kézifegyvert, két golyóálló mellényt, rendőri, biztonsági őri és elsősegélynyújtói egyenruhákat találták és négy detonátort - közölte a főügyész.

A kedd éjjel kezdődött nagyszabású terrorellenes akciók folytatódnak, további feltételezett terroristákat és szélsőséges nézeteket valló csoportok szimpatizánsait keresi a rendőrség az ország több nagyvárosában - közölte a főügyész.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport