Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Nyolc jogvédőt vettek őrizetbe egy török szállodában

2017.07.06. 08:40

A török hatóságok őrizetbe vették az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét és hét másik jogvédőt egy Isztambulhoz közeli szigeten található szállodában - jelentette az MTI.  A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő, akik találkozót tartottak a Büyükada szigeten lévő hotelben. Őrizetbe vettek egy német és egy svéd állampolgárt és a szálloda igazgatóját is. A rendőrség egyelőre nem árulta el, hogy mi adott okot az intézkedésre.

Az Amnesty International elítélte helyi vezetőjének őrizetbe vételét, és mélyen nyugtalanítónak és felháborítónak nevezte a rendőrök eljárását. Közleményükben azt írták: az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

"Ez a hatalommal való groteszk visszaélés, és rámutat arra, hogy milyen kényes helyzetben vannak a jogvédő szervezetek Törökországban" - idézte az AI közleménye Salil Shettyt, a szervezet főtitkárát, aki szerint a jogvédőket azonnal szabadon kell engedni.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő megszilárdította hatalmát, és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. 50 ezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezer embert bocsátottak el állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban.