Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea: nő az atomháború veszélye

2017.07.09. 13:29

Szombaton két amerikai B-1B Lancer bombázó közösen gyakorlatozott a dél-koreai légierő egységeivel az észak-koreai demarkációs vonal közelében, világos figyelmeztetésül Phenjannak - jelentette szombaton a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Vasárnap Észak-Korea reagált is, a Rodong Szinmun pártlap vasárnapi számában írtakat az MTI közölte: Phenjan provokációnak tekinti azt, hogy két B-1B amerikai hadászati bombázó gyakorlatozott a Koreai-félszigeten, Észak-Korea szerint a veszélyes művelet növeli egy atomháború veszélyét. 

A gyakorlatozás válasz volt arra, hogy a phenjani rezsim július 4-én, az amerikai függetlenség napján, röviddel a hamburgi G20-csúcsot megelőzően tesztelte első interkontinentális ballisztikus rakétáját. 

Kínát is zavarja

A G20-csoport hamburgi csúcsértekezletének zárása után egy megbeszélés keretében Hszi Csin-ping kínai elnök vendégül látta amerikai kollegáját, Donald Trumpot, aki arról beszélt, hogy időbe telhet, amíg megfékezik Észak-Korea nukleáris ambícióit, de meggyőződése, hogy Washingtonnak és Pekingnek ez sikerülni fog.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter később újságíróknak elmondta, hogy a másfél órás megbeszélésen Hszi azt hangsúlyozta, tárgyalni kell Észak-Koreával. A kínai elnök azt mondta, hogy a kínai haditengerészet jövőre részt vesz a RIMPAC (Rim of the Pacific Exercise), amerikai vezetéssel zajló nemzetközi tengeri hadgyakorlaton. 

A kínai vezető Trumpnak kifejtette: Peking támogatja azt, hogy atomfegyvermentessé váljon a Korea-félsziget, megteremtve ott a békét és a stabilitást.

Kínát dühítik Észak-Korea ismétlődő nukleáris robbantásai és rakétatesztjei, és

azzal vádolja az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy hadgyakorlataik csak súlyosbítják a térségbeli helyzetet. 

Hszi Hamburgban megismételte azt a kínai elvi álláspontot, amely szerint a nemzetközi közösség ugyan szükségszerűen válaszol Észak-Koreának az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait megsértő lépéseire, fokoznia kellene azonban erőfeszítéseit a tárgyalások előmozdítására, a helyzet kezelésére és ellenőrzésére.

A kínai vezető megismételte, hogy Peking ellenzi a THAAD amerikai rakétavédelmi rakétarendszer hadrendbe állítását Dél-Koreában, álláspontja szerint az veszélyezteti Peking biztonságát. Washington és Szöul viszont arról biztosította Kínát, hogy a rendszer csupán az Észak-Korea elleni védekezést szolgálja, nem irányul Kína ellen. 

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a kínai és az amerikai államfő megállapodott arról, hogy a Koreai-félsziget nukleáris ügyében szoros kapcsolatban maradnak és lépéseiket egyeztetik.