Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Menekültválság: Olaszország felrúghatja a Triton-egyezményt

2017.07.10. 15:25

Olaszország a partjaira szállított migránsok létszámcsökkentésén fáradozik a civil szervezetek és a földközi-tengeri Triton európai művelet hajóinak kikötési korlátozásával, és ezért Marco Minniti belügyminiszter hétfői nyilatkozatai szerint kész akár kilépni is a Tritonból.

Marco Minniti bejelentette, hogy a kormány kedden kezdi meg az egyeztetést a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség varsói székházában a Triton művelet felülvizsgálatáról.

Róma azt akarja elérni, hogy a Tritonban szolgáló európai hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket. Elutasítás esetén kész kilépni a Triton-műveletből.

A Corriere della Sera című napilapra hivatkozva az MTI azt írja, hogy Olaszország 2014-ben állapodott meg a Frontexszel abban, hogy a nemzetközi vizeken kimentett embereket az olaszországi partokon fogadják be akkor is, ha nem olasz felségjelzésű hajók fedélzetén érkeznek. Málta viszont eközben csak arra kötelezte el magát, hogy kizárólag a saját felségvizein mentett embereket fogadja be. Ezért cserébe Olaszország jelentős gazdasági-pénzügyi kedvezményekben részesült az Európai Uniótól.

Korábban a kormány tervei között szerepelt a dél-olaszországi kikötők lezárása a civil mentőhajók előtt arra kényszerítve őket, hogy a több száz kilométerrel távolabbi kikötőkig menjenek, Triesztig vagy Genováig. Lapértesülések szerint hasonló terv az is, hogy a déli kikötőket nyitja hagyják a civil szervezetek hajói előtt, de ha nem olasz szervezetről vagy nem olasz felségjelzésű hajóról van szó, akkor a menedékkérőket abba az országba szállítják tovább, ahol a hajót vagy a szervezetet bejegyezték. Ez azonban költséges és nehezen megvalósítható, miután az EU-tagállamok már többször nemet mondtak az Olaszországba érkezők befogadására.

A mentőhajókról zajló vitával egy időben az utóbbi napokban majdnem teljesen leállt a Líbiából Olaszországba tartó migráció, miközben az idén több mint 70 ezren érkeztek az országba. Az olasz hatóságok attól tartanak, hogy a líbiai embercsempész-szervezetek bosszúból visszatartják az indulásokat, hogy azután egyszerre indítsanak útnak akár tízezer embert is. Az olasz fegyveres erők egy járőrhajója első alkalommal engedélyt kapott a líbiai hatóságoktól, hogy líbiai vizeken ellenőrizze az embercsempészek hajóinak indulását, valamint a civil hajók tevékenységét is.