A britek nem fizetik ki az adósságukat az EU-nak

2017.07.12. 19:22

Boris Johnson külügyminiszter az Egyesült Királyság Alsóházában kijelentette: nem hajlandóak kifizetni az Európai Uniónak azt a pénzt, amivel még tartoznak a szervezetnek. Az unió képviselői szerint emiatt megakadhat a tárgyalás a britek kilépéséről, írja a Guardian.

Kedden az Alsóházban beszélt Boris Johnson arról, hogy nem hajlandóak kifizetni azt a nagyjából 100 milliárd eurós összeget az EU-nak, amivel, mint az unió tagjai, még tartoznak a szervezetnek.

Fütyüljenek, ha pénzt akarnak látni

fogalmazott Johnson, mire Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója ma azt válaszolta, hogy füttyöt nem hall, csak az óra ketyegését.

Johnson kijelentése váratlanul érte az EU-t. Barnier brüsszeli sajtótájékoztatóján kulcsfontosságúnak értékelte a pénzügyi kérdéseket. Barnier szerint az alapvető bizalom forog kockán amiatt, ha a brit kormány egyik tagja könnyedén kijelenti, hogy nem fizetnek egy centet sem az EU-nak, miközben a brexit-tárgyalásokon a briteket hivatalosan képviselő David Davis egyelőre nem jelezte semmilyen formában, hogy nem hajlandóak kifizetni az adósságukat.

"Bizalom híján hogyan lehetne egy kereskedelmen, biztonságon, védelmen és más területeken alapuló kapcsolatot kiépíteni?"

 – fogalmazott Michel Barnier uniós megbízott. Hozzátette azt is, hogy nem bosszúról vagy büntetésről van szó, egyszerűen csak ki kell egyenlíteniük a briteknek a számlát, miután távoznak. Az EU csak annyi pénzt követel, amennyiben korábban megegyezett.

Nem ez az egyetlen vitás kérdés

A tárgyalássorozat hétfőn folytatódna, és nem csak a pénzügyi kérdésekben van nézeteltérés a felek között. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója szerint elégtelen az a javaslat, amit a britek letettek az asztalra a a külföldi EU-állampolgárok jogairól.

Közölte: a brit kormány javaslatcsomagja jelenlegi formájában nem biztosítaná az uniós polgároknak például a részvételi jogot a brit helyhatósági választásokon, bürokratikus akadályokat emelne megszerzett jogaik további érvényesítése elé, és nem egyértelmű az sem, hogy milyen jogosultságok illetnék meg a brit EU-tagság megszűnése után születendő gyermekeiket. "Másodosztályú állampolgárokat csinálna az uniós polgárokból" – értékelte Verhofstadt az Egyesült Királyság javaslatait.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás