Piroska
-11 °C
-2 °C

Kiszivárgott, hogy ekézi az EU-t Netanjahu

2017.07.19. 21:09 Módosítva: 2017.07.19. 21:10

Egy bekapcsolva felejtett mikrofonnak köszönhetően kiszivárgott, hogy az izraeli miniszterelnök őrültnek nevezi az EU-t Budapesten, bevallja, hogy bombáztak Szíriában, és szapulja Obamát.

Netanjahu egy zárt ülésen vett részt Budapesten szerda délelőtt, ahol a magyar, cseh, szlovák, és lengyel vezetőkkel találkozott. Az ülésen elhangzottak véletlenül azonban hallhatóak voltak egy ideig a kint várakozó újságírók fülhallgatóin.

"Az EU az egyetlen olyan szervezete országoknak, amely feltételekhez köti a kapcsolatait Izraellel, amely a technológiai és egyéb téren is politikai feltételeket szab. Az egyetlen. Senki nem csinál ilyet!" - hallhatták Netanjahu szavait az újságírók.

Ez őrület. Ez valójában őrület

- folytatta, utalva arra a megállapodásra, amely szerint az EU a palesztin béketárgyalásokhoz köti politikai döntéseit. 

"Különleges kapcsolatokat alakítottunk ki Kínával, és őket nem érdekli más. Nem érdeklik őket a politikai ügyek. India miniszterelnöke, Narendra Modi azt mondta, hogy vízre van szüksége a népe számára. Hol fogja azt megkapni, Ramallahban? Nem hiszem" - folytatta kirohanását, megemlítve, hogy az izraeli tehenek adják a világon a legtöbb tejet, kétszer annyit, mint Európában.

Orbán örömmel csatlakozik az EU-szapuláshoz

A Haaretz által idézett beszédben az izraeli miniszterelnök arra kéri a kelet-európai vezetőket, hogy segítsenek neki Európában. Szerinte ez nem is Izrael érdeke igazán, hanem az Unióé. "Az EU a saját biztonságát ássa alá azzal, hogy Izrael ellen tesz lépéseket. Az EU a saját fejlődését ássa alá azzal, hogy elvágja magát az izraeli technológiától a maga által támasztott őrült kritériumokkal" - mondta Netanjahu, mit sem sejtve arról, hogy a tolmácsgépen keresztül a sajtó is hallja szavait.

Ezen a ponton lépett be a beszélgetésbe Orbán Viktor, aki nevetve folytatta az EU szapulását.

"Az EU még ennél is különösebb szervezet. Nem csak azokkal szemben támaszt követeléseket, akik be akarnak lépni, hanem azokkal szemben is, akik már csatlakoztak" - tette világossá Orbán szűk körben azon megközelítését, miszerint a szabályokat csak addig kell betartani, amíg a vizsga tart.

Netanjahu ezek után arról beszélt, hogy Izrael valójában Európa része, Európa keleti határa, ezért kell összetartaniuk. 

Bombáztak Szíriában

Az izraeli miniszterelnök a Trump-adminisztrációval és az eddig nem nyilvános szíriai bombázásokkal kapcsolatban is erős kijelentéseket tett, mielőtt a stábja felfedezte a hibát, és lekapcsolták a mikrofont.

Netanjahu szerint Obama-kormánnyal nehezen jöttek ki, de Trump már jó irányba viszi a dolgokat. "Az USA egyre erősebb a régióban, és több légicsapást mér Szíriában. Ez pozitív dolog. Azt hiszem, az ISIS-szel kapcsolatban rendben vagyunk. Iránnal vannak gondok."

Az izraeli vezető arról is nyíltan beszélt, hogy tucatszor hajtottak végre bombázásokat Szíriában, mert Irán fegyverrel látta el a Hezbollahot a térségben.