Aliz
6 °C
14 °C

Megvan, ki felel majd Magyarországért Trump kormányában

2017.07.20. 05:36

Wess Mitchell, a Center For European Policy Analysis (CEPA) nevű washingtoni think-tank vezetője fogja majd felügyelni többek közt a magyar ügyeket is Donald Trump kormányában. A NATO és a transzatlanti kapcsolatok szakértőjeként ismert Mitchell kinevezéséről hetek óta pletykáltak, ám a jelölését tegnap jelentették csak be hivatalosan. Várható kinevezése azért is figyelemre méltó, mert Oroszországgal kapcsolatban nagyjából pont ellentétes álláspontot képvisel, mint maga az elnök.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumában a magyar ügyek az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárság alá tartoznak, ezt a tisztséget az Obama-adminisztráció második felében Victoria Nuland töltötte be. Az Orbán-kormány viszonya Nulanddal az idők során a hűvösből kifejezetten ellenségesbe fordult át, Szijjártó Péter például tavaly nyáron a következőket mondta róla az Indexnek: "Ha érzéseket, percepciókat fogalmaznak meg általánosságban, akkor csak a süketek párbeszéde zajlik. (...) És ezért mondtam Victoria Nulandnak a második találkozónk után, hogy ne találkozzunk többet. Mert teljesen fölösleges, hogy még tovább romboljuk a kétoldalú politikai együttműködést azzal, hogy ő mond ilyen általános vádakat, én meg, hogy is mondjam, egyre dinamikusabban visszautasítom azokat, mert tényleg felháborítóak."

Nuland az Obama-kormány számos kinevezettjével együtt még januárban, Trump beiktatása után otthagyta hivatalát, posztja pedig azóta betöltetlen volt. Wess Mitchell kinevezésében magyar szempontból az is érdekes, hogy az általa vezetett think-tank, a CEPA a közép-európai régió biztonságpolitikájával foglalkozik, és Washington mellett Varsóban is van irodájuk. Hogy ő lesz Nuland utódja, azzal a magyar kormányban is tisztában voltak, a jelölés előtt pár héttel több magyar diplomáciai forrásunk is megerősítette, vele számolnak. Egy, a magyar kormánynak dolgozó forrásunk azt mondta, a hagyományos republikánus külpolitikai elithez tartozó Mitchell "rendben van" és jó választásnak tartja, de ettől még nem vár száznyolcvan fokos fordulatot az amerikai-magyar viszonyban. 

Ez már csak azért sem valószínű, mert Mitchell intézete, a CEPA egyik legfontosabb elemzési területe az orosz propaganda és dezinformáció, illetve az ellene való küzdelem, ami finoman fogalmazva nem prioritása a magyar kormánynak. Mitchell egyébként korábban disszertációját az osztrák-magyar monarchiából írta, ebben a cikkében pedig az Európai Uniót hasonlítja össze az egykori monarchiával, melynek bukásából az EU-ra is érvényes következtetéseket von le. 

További érdekesség, hogy a Mitchell által vezetett think-tanknek magyar munkatársa is van, sőt, a magyar kormány által alapított Hungary Initiatives Foundation (HIF) ösztöndíjasaként a magyar honvédelmi minisztérium orosz- és kiberbiztonság-ügyi elemzője is jelenleg a CEPA-nál kutat. A CEPA éves szeptemberi fórumán pedig számos, a magyar államot képviselő előadó neve szerepel, köztük Szijjártó Péter külügyminiszteré, de a magyar származású Gorka Sebestyén fehérházi tanácsadó is ott lesz. Ha tehát ezek után sem javul a magyar-amerikai viszony, azt elég nehéz lesz majd Washington nyakába varrni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?