Tekla
7 °C
19 °C

Nem támogatja tovább a CIA a szíriai lázadókat

2017.07.20. 05:11

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszünteti a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata ellen lázadó fegyveres csoportok támogatását - értesült a The Washington Post.

A négy éve kezdett program csak korlátozott eredményeket hozott, főként azután, hogy 2015-ben orosz erők kapcsolódtak be a konfliktusba Damaszkusz oldalán - mondták a nevük elhallgatását kérő, bennfentes információkkal rendelkező amerikai illetékesek a lapnak. 

Az FSA (Szabad Szír Hadsereg) egységei Aleppó közelében, 2017 januárjában.
Az FSA (Szabad Szír Hadsereg) egységei Aleppó közelében, 2017 januárjában.
Fotó: Nazeer Al-Khatib / AFP

Donald Trump amerikai elnök egy hónapja hozta meg a döntést a program leállításáról, miután konzultált Mike Pompeóval, a CIA igazgatójával és Herbert McMaster tábornokkal, nemzetbiztonsági főtanácsadóval.

A Fehér Ház és a hírszerző ügynökség nem kommentálta a lap értesülését.

A The Washington Post véleménye szerint a szíriai lázadókat támogató program felszámolása azt tükrözi, hogy az amerikai elnök érdekelt az Oroszországgal való együttműködés lehetőségeinek megtalálásában, és annak beismerése, hogy Washington befolyása korlátozott, akárcsak a szándéka Aszad elűzésére a hatalomból.

A program során több ezer lázadó kapott amerikai kiképzést és fegyvert, de már korábban is kétségek merültek fel ezzel kapcsolatban, miután egyes csoportjaik csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez vagy más szélsőséges erőkhöz.

Eközben az Anadolu török félhivatalos hírügynökség szerdán nyilvánosságra hozta, hogy hol helyezkednek el Észak-Szíriában az amerikai és francia különleges katonai alakulatok. A hír nagy felzúdulást keltett Washingtonban. Az Anadlou tíz amerikai katonai bázis helyét jelölte meg, és esetenként az ott állomásozó katonák létszámát is elárulta. A hírügynökség szerint összesen 200 amerikai és 75 speciálisan kiképzett francia katona van az előretolt állásokban, így például egy olyanban, amely alig harminc kilométerre van Rakkától, az Iszlám Állam terrorszervezet fővárosától.

Az ilyen bizalmas információk nyilvánosságra hozatala "fölösleges kockázatnak" teszi ki a koalíciós erőket - jelentette ki a Pentagon szóvivője.

"Nagyon nyugtalanító, hogy egy NATO-szövetségesünk illetékesei szándékosan veszélybe sodorják a katonáinkat ilyen módon... Aggodalmainkat a török kormány tudomására hoztuk" - mondta Adrian Rankine-Galloway. A szóvivő azt nem árulta el, hogy az Anadolu információi pontosak-e.

Az amerikai-török kapcsolatok lehűltek, miután az Egyesült Államok vezette koalíció harcba szállt Szíria területén az Iszlám Állam ellen, és fegyverekkel is ellátta a kurd erőket.