Kormányellenes lázadók támadtak egy afgán katonai bázisra

2017.07.26. 15:25

Szedik Esza, az afgán hadsereg 205. hadtestének szóvivője szerdán azt közölte, tálibok támadtak egy katonai bázisra és megöltek legalább 30 katonát a dél-afganisztáni Kandahár tartományban – írja az MTI.

A szóvivő elmondása szerint Kandahár városától északra történt, ahol a lázadók egy afgán katonai előörsöt támadtak meg, melyet sikerült is bevenniük, emellett pedig számos fegyvert  és katonai járművet is zsákmányoltak. A támadásról más beszámolók is érkeztek, ezek azonban lényegében mind eltérnek Esza közleményétől. Az ügyben megszólalt:

  • Imám Nazar, a hadtest parancsnoka, aki szerint az összecsapásokban kevesebb katona halt meg és a később kiérkező erősítésnek köszönhetően sikerült is visszaverni a lázadókat.
  • Mohammad Radmanis, a védelmi tárca szóvivője, aki szerint 26 halottról és 13 sebesültről beszélhetünk, a táliboknak pedig ugyan sikerült elfoglalni a bázist, azt azonban később visszavették tőlük. Ő azt is hozzátette, hogy a harcokban összesen mintegy 80 tálib lázadó sérült meg, vagy vesztette életét.
  • A tartományi kormány egyik, neve elhallgatását kérő tagja, aki szerint a halott katonák száma meghaladja a harmincat.
  • A tálibok, akik közleményükben azt állították, hogy 74 katonát öltek meg, hatot pedig foglyul ejtettek.
  • Egy kandahári kórházi forrás, aki szerint legalább 25 sérült katonát szállítottak be hozzájuk.

A kabuli kormányt támogató Washington adatai szerint a kormányellenes fegyveres csoportok növelték befolyásukat a térségben, és a NATO harci missziójának 2014-es befejezése óta az ország 43 százalékát az ellenőrzésük alá vonták.