Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Lelőttek egy ellenzéki jelöltet Venezuelában

2017.07.30. 16:55 Módosítva: 2017.07.30. 18:54

Már javában folynak a nemzetgyűlési választások Venezuelában, amivel Nicolas Maduro elnök átvehetné a politikai többséget a törvényhozásban is. A Nemzetgyűlést jelenleg az ellenzék dominálja, Maduro új testülete, az Alkotmányozó Nemzetgyűlés ettől a törvényhozó szervtől venné át a szerepet, és így kiütné az ellenzék legfontosabb támpontját is. Az elnök ellen tavasszal kezdődtek tüntetések, a gazdaságilag is romokban lévő Venezuela azóta lángokban áll.

Vasárnap a tiltakozás ellenére megkezdődött az elnök által kiírt választás, amelyen ellenzék nem is indított képviselőjelölteket, ellenben felszólította Caracas lakosságát, hogy vasárnap folyamán tartson egy nagygyűlést a várost átszelő főúton. Azt is kérte az emberektől, hogy emeljenek útakadályokat az egész országban, noha a kormány tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegette meg azokat, akik akadályozzák a szavazás lebonyolítását.

A szavazóhelységekhez ország szerte 232 ezer katonát vezényeltek ki, hogy elejét vegyék a szavazóhelyiségek blokádjának vagy megtámadásának.

A szavazás elleni tüntetések az eddiginél is jobban elharapóztak: lelőtték az  Acción Democrática párt ifjúsági titkárát, Ricardo Campost, jelentette a BBC. A helyi El Universal nevű lap szerint rajta kívül még két embert öltek meg a tüntetésen. José Felix Pinedát, a választáson induló jogászt szombat este lőtték le.

Az ellenzék bojkottálja a szavazást, a CNN előrejelzése szerint viszont valószínű, hogy az elnöknek kedvező lesz az eredmény, és ezzel Maduro minden tüntetés ellenére megerősítheti majd politikai hatalmát. Az elnök ezt egyébként már előre bejelentette.