Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Autóba tuszkolva hurcolták el a venezuelai ellenzék vezetőit

2017.08.01. 12:50

A venezuelai titkosszolgálat, a Sebin kedd hajnalban ismeretlen helyre szállította az eddig házi őrizetben lévő Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket - közölték a családtagok. A hozzátartozók szerint mostantól Nicolás Maduro venezuelai elnök felel a politikusok sorsáért.

"Otthonából hurcolták el Leopoldót. Nem tudjuk, hol van" - írta a Twitteren López felesége, Lilian Tintori. Tintori egy videót is megosztott, amelyen látható, hogy a Sebin ügynökei egy autóba tuszkolják az ellenzéki politikust.

Ledezma elfogásáról is hoztak nyilvánosságra képeket. "Azért vitték el Leopoldo Lópezt és Ledezmát, hogy megfélemlítsenek és demoralizáljanak minket" - vélekedett Freddy Guevara ellenzéki képviselő.

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket, írta az MTI.

Korábban írtunk arról, hogy új szakaszba lépett a konfliktus a súlyos gazdasági és politikai válságba süllyedt országban, ahol mindennapossá váltak az összecsapások az elnök távozását és választásokat követelő tüntetők, és a biztonsági erők között.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték. A másként gondolkodó politikus ügyvédje, Juan Gutierrez a Twitter internetes közösségi portálon azt írta: "Nincs jogi alapja a házi őrizetre vonatkozó döntés visszavonásának".

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Madurót.

Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.