Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Megszökött a hét év börtönre ítélt román ingatlanmágnás

2017.08.03. 15:07

Körözést adtak ki Gabriel Puiu Popoviciu román ingatlanmágnás ellen, akit szerdán jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélt a román legfelsőbb bíróság, de a jelek szerint elhagyta Romániát - írja az MTI. A legfelsőbb bíróság szerdán hirdette ki az ítéletet, de Popoviciut nem tudták börtönbe zárni, mert nem jelentkezett önként a rendőrségen, és a hatóságok nem találták meg romániai lakcímeinek egyikén sem.

A román média rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az ingatlanmágnás már júniusban elhagyta Romániát. Azt állítják róla, hogy az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetője és Bukarest területe 1 százalékának birtokosa. Az ő tulajdonában van többek közt Románia egyik legnagyobb plázája, a bukaresti Baneasa Shopping Center.

Az üzletember azért hagyhatta el Romániát júniusban, mert nem hosszabbították meg az ellene addig érvényben levő kényszerintézkedéseket, így akkortól szabadon utazhatott.

Az üzletembernek az Egyesült Államokban, de Monacóban is van lakása a román média szerint. A hatóságok az eljárásoknak megfelelően nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kérik a bíróságtól, aminek alapján elrendelhetik ellene a nemzetközi körözést.

Popoviciut szerdán ítélték jogerősen hét év börtönbüntetésre, miután abban találták vétkesnek, hogy jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektárnyi telket, amin később lakónegyedet építtetett. Az egyetem volt rektora hat év börtönbüntetést kapott, Cornel Serbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét 2 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték az ügyben, ügyészekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás címén.