Komolyra fordult a Trump elleni vizsgálat

2017.08.04. 08:24

Egy úgynevezett vádesküdtszéket (grand jury) hozott létre Robert Mueller különleges ügyész, aki Donald Trump orosz kapcsolatait vizsgálja, írja a BBC. A nyomozás ezzel elérkezett arra a pontra, ami egy lehetséges bűnvádi eljárás első lépcsőfoka lehet.

A Reuters szerint az esküdtszék egy 2016 júniusi találkozó miatt már idézéseket is küldött az érintetteknek. A találkozó Trump fia és egy orosz ügyvéd között zajlott. 

Az amerikai jogban a vádesküdtszék joga eldönteni, hogy egy ügyben egy bizonyíték elég erős-e, hogy büntetőügy induljon miatta. Nem döntenek viszont arról, bűnös, vagy ártatlan-e valaki. Az esküdtszék egyszerű amerikai állampolgárokból áll, és az ő joguk az is, hogy engedélyt adjanak az ügyésznek idézés kiadására, dokumentumokat kérjenek be, vagy eskü alatt vallasson tanúkat.

Robert Mueller a kezdettől fogva nagy fenyegetés Trumpnak, írtuk meg mi is a kinevezésekor, most viszont

halálkomoly lett a dolog,

értékel a BBC. Például azért is, mert a 2016-os találkozó vizsgálatával világos, hogy Trump legbelső köreit vizsgálja. A Reuters úgy tudja, a különleges ügyész azt vizsgálja, hogy a Trump-kampánycsapatból bárki bátorította-e az oroszokat, hogy Clintonékról anyagokat hozzanak nyilvánosságra. A CNN arról ír, hogy a pénzügyeket kezdte el mélyen vizsgálni Mueller.

Trumpot magát egyelőre nem vizsgálják a kiszivárgott hírek szerint, de az még kérdéses, hogy tudott-e a fia találkozójáról előre, vagy beszámoltak-e neki utólag. Trump kezdettől fogva tagadja, hogy összejátszott az oroszokkal, és boszorkányüldözésnek nevezett minden vizsgálatot. Az érintettek arra hivatkoznak, hogy ilyen találkozó bármelyik kampányban megtörténik.

Csütörtökön egyébként a szenátus két különböző, többpárti javaslatot is benyújtott, ami korlátozná a Trump-adminisztrációt, ha ki akarnák rúgni Muellert - mint ahogy James Comey FBI-főnökkel tette.  • Bérelnék
  • Bankszámla