Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Chicago pénzt veszíthet, de így is befogad menekülteket

2017.08.07. 05:28

Chicago egy szövetségi kereset beadásával fogja folytatni harcát Donald Trump amerikai elnök bevándorlási politikája ellen. A város szerint törvénysértő lenne, ha a szövetségi kormány megvonná a közbiztonság javítását szolgáló támogatásokat az úgynevezett "menedékvárosoktól" - jelentette be vasárnap Rahm Emanuel, az illinois-i metropolisz polgármestere.  A keresetet hétfőn nyújtják be.

Az Egyesült Államokban menedékvárosoknak nevezik azokat a településeket, amelyek illegális bevándorlókat fogadnak be. Donald Trump egyik első, január 25-én kelt elnöki rendelete értelmében a republikánus kormányzat megvonja a szövetségi támogatást ezektől a városoktól, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási és rendfenntartó erőkkel az illegálisan ott-tartózkodók kitoloncolásában.

Washington új pályázati feltételeket akar bevezetni a közbiztonság fejlesztését szolgáló támogatások odaítélésénél. A pályázó városoktól azt várják, hogy osszák meg információikat a szövetségi bevándorlási hatóságokkal. A város vezetői szerint a tervezett feltételek alkotmánysértőek.

Chicago tavaly mintegy 2,3 millió dollárhoz (hozzávetőleg 590 millió forinthoz) jutott az ilyen célú szövetségi támogatásból. Az összeget rendőrségi járművek beszerzésére fordította. Rahm Emanuel azt mondta

nem hagyjuk magunkat az értékeink megváltoztatására rákényszeríteni, befogadó város vagyunk, és az is maradunk.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter tíz napja megismételte, hogy a szóban forgó nagyvárosok dollármilliókat fognak veszíteni a szövetségi támogatások elosztására létrehozott új pályázati rendszerben, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

Ian D. Prior, az igazságügyi minisztérium szóvivője vasárnap e-mailes válaszában azt írta: "2016-ban több embert öltek meg Chicagóban, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve. Úgyhogy különösen tragikus, hogy a polgármestert kevésbé aggasztják ezek a megdöbbentő számok, mint az, hogy az idejét és az adófizetők pénzét bűnöző idegenek védelmére költse, még nagyobb kockázatnak téve ki Chicago közbiztonságát."