Erik, Alexandra
EUR 383,34 Ft
USD 365,32 Ft
9 °C
23 °C

Rengeteg civil halt meg a szövetségesek rakkai légicsapásaiban

2017.08.09. 09:37

Legalább 30 civil vesztette életét az elmúlt 24 órában az ostromlott észak-szíriai Rakkában a Washington vezette koalíciós erők dzsihadisták hadállásait célzó légicsapásaiban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet.

Az áldozatok között 9 nő és 14 gyermek van. A több tucat sebesült közül sokan életveszélyes állapotban vannak, így a halálos áldozatok száma tovább nőhet – tette hozzá az OSDH. Egy család 16 tagja is életét vesztette a bombázásban.

A koalíciós erők a héten fokozták légicsapásaikat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fővárosának számító Rakka ellen, amelyek több tucat civil életét követelték. A Sám FM helyi rádióadó szerint a szövetségesek erősen mérgező sárga foszfort használtak a támadásokban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezetnek nyújtanak légi támogatást Rakka ostromában. Két hónap alatt a város 55 százalékát sikerült visszafoglalni a szélsőségesektől. Ugyanakkor a harcok számtalan civil áldozatot követeltek, ami miatt a damaszkuszi kormány követelte az ENSZ-től a koalíció feloszlatását.

Amíg az SDF Rakkán belül nyomul előre, addig a szíriai hadsereg és a szövetséges törzsi erők keleten szorítják ki fokozatosan a dzsihadistákat. A kormányerők Rakka nyugati és déli szomszédságát már megtisztították a szélsőségesektől, és keleten is csak egy város maradt a terroristák kezén. Eközben azonosítatlan repülőgépek légicsapást hajtottak végre a kelet-szíriai Deir ez-Zór kormányzóságban található al-Majadín ellen kedden. A támadásban legalább húszan megsebesültek, köztük sok gyerek - közölte az OSDH.

Al-Majadín május óta az iszlamisták ellenőrzése alatt áll. A koalíciós erők az elmúlt időszakban itt is fokozták csapásaikat. (MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek