Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Merénylet Maiduguri közelében, 27 halott, 83 sebesült

2017.08.15. 21:55

Legalább 27 ember meghalt és 83 megsebesült három öngyilkos merénylő támadásában kedden az északkelet-nigériai Borno állam központja, Maiduguri közelében, közölték helyi források az MTI szerint. Az első támadást egy női öngyilkos merénylő követte el, aki a Maiduguritól harmincöt kilométerre délkeletre fekvő Konduga település egyik piacán hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, megölve magát és további 27 embert.

A merénylőn kívül további két támadó is felrobbantotta magát a Konduga közeli menekülttábor bejáratánál, ez utóbbi merényletben senki sem halt meg, viszont a legfrissebb hírek szerint sokan megsebesültek. Az említett támadásokban legalább 83 ember sebesült meg a nigériai kormányerők és a Boko Haram helyi iszlamista terrorszervezet közti fegyveres konfliktus egyik fő helyszínének számító Maiduguri közelében.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. A széttöredezett terrorcsoport ezért gerillahadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett polgári személyeket és intézményeket kezdett támadni.

A Boko Haramra emellett egyre inkább jellemző, hogy a merényleteihez kiskorúakat, főként kislányokat és fiatal nőket használ fel. A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében a helyi lakosság nagy része nem jut elegendő élelemhez.