Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A dalai láma sem telepítené le a menekülteket Európában

2017.08.16. 14:18

„Minden tiszteletem Angela Merkelé, de nem kell az arab menekültek végleges európai letelepítésén gondolkodnia. Nem kell Európát végleges otthonukká tenni, csupán ideiglenes menedékükké” – mondta az orosz Kommerszantnak adott interjújában a XIV. dalai láma. A buddhista spirituális vezető a Kremllel kritikus lapnak adta szokatlanul egyértelmű nyilatkozatát. Szerinte az európai tapasztalatokkal, nyelvtudással visszatérő, képzett tömegek válhatnak az arab és a nyugati világ közeledésének kulcsszereplőivé.

GettyImages-134279335
Fotó: Daniel Berehulak

Kevésbé volt meglepő, hogy Tendzin Gyaco a világ problémáira megoldásként a párbeszédet javasolta az erőszak helyett, amelynek bevetéséért a nyugatot is felelőssé tette.

Szerinte Irakban sem jött be az amerikai és szövetséges katonai erők bevetése, hiszen Szaddam Husszein után sem jött béke a közel-keleti arab országra és a térségre. 

Szerinte párbeszédre van szükség az Iszlám Állammal is

– bár elismerte, hogy ez most lehetetlen a kölcsönös bizalmatlanság és félelem miatt. Ez nem annyira az iszlám hívei, mint az arab világ lakóiban van meg, amely izoláltabban él más kultúráktól, mint az indiai, thaiföldi vagy malajziai iszlám hívek, akik nem tartanak attól, hogy a nyugat el akarná törölni kultúrájukat. „Ezt az elkülönülést és félelmet kéne megszüntetni” – mondta a dalai láma, aki még egy váratlan kijelentést tett:

„Minden vágyam, hogy a NATO központja Moszkvában legyen.”

Persze nem úgy értette, hogy a NATO lerohanja Oroszországot, esetleg fordítva, hanem épp a megbékélés jegyében, hogy ezzel is jelezzék a felek, közel állnak egymáshoz.

„Félek, egy ilyen javaslat után, talán nem is utazhatok az Egyesült Államokba” – ironizált a XIV. dalai láma, jelezve, hogy azért ennek nem sok realitása van.