Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Libanonban mostantól akkor is büntetik a nemi erőszakot, ha utána az erőszakoló feleségül veszi az áldozatát

2017.08.16. 17:21

Bezárult a nemi erőszak büntetlenségének jogi kiskapuja Libanonban, írja az MTI. A törvényhozók szerdán úgy döntöttek, hogy eltörlik a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi egy nemi erőszaktevő számára, hogy elkerülje büntetését, ha feleségül veszi áldozatát.

"Ez kétségkívül olyan lépés, amely minden nő számára ünneplésre ad okot Libanonban" – üdvözölte a határozatot a helyi emberi jogi csoport egyik tagja telefonon a Thomson Reuters Foundation nevű hírszolgáltatóval.

Hasonló döntés született a hónap elején Jordániában, ahol a helyi parlament alsóháza szintén úgy határozott, hogy eltörli büntető törvénykönyvéből a hasonló tartalmú cikkelyt. 

Az akkori vita során néhány törvényalkotó azzal érvelt, hogy a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelyét csak módosítani kell, hogy az továbbra is megvédje a társadalmi megbélyegzéstől az áldozatot a házasság lehetőségének felajánlásával. Jordániában ugyanis a társadalom meglehetősen konzervatívnak mondható, különösen a családi tisztesség fogalmát illetően, dacára az ország nyugatbarát politikai irányultságának. Ha például valaki nemi erőszak áldozata lesz, azt megbélyegzik, szégyenét csak házasság útján lehet lemosni.

Az elmúlt években számos arab országban, így Egyiptomban, Tunéziában és Marokkóban született a mostanihoz hasonló döntés, amely végül eltörölte a nemi erőszak büntetlenségének kiskapuját jelentő cikkelyt az említett országok büntető törvénykönyveiből.