Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Büntetett előéletű volt a barcelonai merénylet felbujtója

2017.08.23. 15:04

Büntetett előéletű volt a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, ki is akarták utasítani az országból, de egy bíróság ezt meghiúsította - írta az El Mundo alapján az MTI.

Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték. A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson, de az imám ügyvédei fellebbeztek, és egy bíró érvénytelenítette a kiutasításról szóló döntést, mert nem találta őt közveszélyesnek.

Legfrissebb hírek szerint a katalán rendőrség robbanómellény és pokolgép készítéséhez szükséges anyagokat talált annak az alcanari háznak a pincéjében, ahol egy detonációban többedmagával meghalt az imám.

Kedden azt írtuk, Madridban tartották annak a négy férfinek a tárgyalását, akik a barcelonai támadások mögött álló feltételezett terrorista sejt utolsó élő tagjai. A meghallgatások során ketten is azt mondták a bíróságon, hogy Abdelbak esz-Szatti, Ripollban lakó imám volt a felbujtó, ami egybevág azokkal a korábbi értesülésekkel, melyek szerint a 45 éves férfi radikalizálhatta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait.

Múlt csütörtökön egy kisbusz hajtott a tömegbe Barcelonában, péntek hajnalban pedig a Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban történt hasonló támadás, a két merénylet során pedig összesen tizenöten meghaltak, száznál is többen pedig megsérültek.