Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Új szankciókat hozott Venezuela ellen Trump

2017.08.25. 19:20

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken. A szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami olajvállalat adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. Ugyanakkor az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis az állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

Az amerikai kormányzat így kíván nyomást gyakorolni Nicolás Maduro venezuelai elnökre, hogy rábírja őt a zsarnokság megállítására.

Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán

- közölte a Fehér Ház, felszólítva Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére. 

A Forbes magazin venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a dél-amerikai országban olyan mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Hétvégén hadgyakorlatot tart majd Venezuelában több mint 900 ezer kormánypárti katona, milicista és civil. A résztvevők között lesz a Nemzeti Milícia is, amelyet még Hugo Chávez néhai elnök alapított rendelettel, 2007-ben. A hadgyakorlatot múlt hétfőn hirdette meg Nicolás Maduro államfő, miután Donald Trump amerikai elnök egy esetleges katonai beavatkozásról tett említést. 

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

Maduro helyi idő szerint csütörtökön beszédében egységre szólította fel a katonákat, mondván

szorosra kell zárni a hadsereg sorait, semmilyen megosztottságnak nincs most itt az ideje.

Trump két hete szükség esetén a katonai hadművelet lehetőségét is felvetette, bár később Mike Pompeo, a CIA igazgatója úgy fogalmazott, hogy a katonai beavatkozás lehetőségének megemlítésével Trump csak reményt akart önteni a venezuelaiakba. A caracasi elnök keddi televíziós beszédében megerősítette, hogy kész telefonon beszélni az amerikai elnökkel.