84 ember meggyilkolásával gyanúsítanak egy német ápolót

2017.08.28. 11:10 Módosítva: 2017.08.28. 15:06

Hétfőn közölte a német rendőrség, hogy a 40 éves Niels Högelt, akit korábban már két beteg meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítéltek, 84 további ember meggyilkolásával is gyanúsítják.

Högel a Brémához közeli oldenburgi és delmenhorsti kórházban dolgozott. A német ápolót 2005 februárjában tartóztatták le, miután egy orvos észrevette, hogy az egyik betegnél túladagolta a szívgyógyszert. 2006-ban ezért először csak emberölési kísérlet miatt ítélték el és tiltották el a szakmájától.  

Niels Högel a tárgyaláson
Niels Högel a tárgyaláson
Fotó: Carmen Jaspersen

A férfi az első ítélet és a 2008-as jogerős ítélet közötti időszakot azonban szabadlábon töltötte, és egy munkaerő-kölcsönző cég alkalmazásában több helyen, így egy idősotthonban is dolgozott. Itt is felmerült, hogy felelős lehet több halálesetért, de az erre utaló jeleket az ügyész nem vizsgálta ki, amiért később az igazságszolgáltatás akadályoztatásának gyanúja miatt eljárás indult ellene.

Egy áldozat lánya nem nyugodott bele ebbe, így a férfi emberölés gyanújával került bíróság elé. Az áldozat lánya a hatóságok ellenállását legyűrve azt is elérte, hogy exhumálják és megvizsgálják 2003-ban elhunyt édesanyja holttestét. Ekkor derült ki, hogy a beteg valóban túladagolás miatt halt meg. Niels Högel ellen 2014-ben új per indult. Végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 6 ember halálában találták felelősnek, közülük 2 gyilkosságban. 

A férfit most azért gyanúsították meg újra, mert egy nyomozócsoport több száz gyanús haláleset aktáját vette elő az elmúlt évekből. Több mint 200 esetet vizsgáltak meg alaposan, 100 holttestet pedig exhumáltak is, hogy gyógyszerek maradványait mutassák ki rajtuk. A rendőrség most azt állítja, hogy Högel a hat már bizonyított eseten túl további 84 ember haláláért lehet felelős. 

Ezzel ő lett minden idők legtöbb áldozatot szedő német sorozatgyilkosa. Bőven elképzelhető azonban, hogy ennél jóval több embert ölt meg, mert 130 egykori beteg holttestét elhamvasztották, náluk utólag már lehetetlen bizonyítani az emberölést.  

A nyomozás mostani állása szerint a férfi első gyilkosságát 2000 februárjában hajtotta végre, a legutolsót pedig 2005. június 24-én. A gyilkosságokhoz öt különböző, szív-és érrendszeri betegségekhez használt gyógyszert alkalmazott, amelyek szívrohamot vagy keringésleállást idéznek elő. 

A bíróság előtt azt mondta: azért injekciózta be a súlyos betegeket, hogy leálljon a szívük, majd ő maga próbálta meg újraléleszteni őket. Így akarta kivívni kollégái és főnökei elismerését. Olyan eset is előfordult, hogy az egyik beteg újraélesztéséhez odahívott két gyakorlaton lévő ápolónőt, akiket a rendőrségi jegyzőkönyv szerint "orvosi tudásával akart elkápráztatni". Több tucat újraélesztése sikeres volt, így a férfi a klinikán írásos dicséretet is kapott felelősségteljes, érdeklődő, körültekintő, határozott és önálló munkájáért.  

Az eset felveti a kórház felelősségét is, mert a férfi furcsa viselkedése már jóval a gyilkosságok előtt szemet szúrt többeknek. Már a 2000-es évek elején azt mondta róla egy kollégája, hogy minden újraélesztésnél ott akart lenni. Egy másik kollégája egy éjszakai műszak után üres ampullákat talált egy olyan páciens mellett, akinek azt a gyógyszert nem írták fel. 

A delmenhorsti kórház intenzív osztályának két korábbi főorvosa és az osztály egy korábbi vezetője ellen is eljárás indult. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberöléssel vádolták meg őket, mert a hatóságok szerint több halálesetet megakadályozhattak volna, de nem tettek eleget munkaköri kötelességeiknek. Az oldenburgi kórházban még vizsgálják, hogy ki lehet még felelős a tömeges halálesetekért.

Az eset emlékeztet a Genene Jones nevű texasi ápolónő ügyére, aki a nyolcvanas években akár több tucat kisgyerek halálát okozhatta az Egyesült Államokban. A túlbuzgó ápolónő ott termett minden krízishelyzetnél, akkor is, ha nem az ő betegéről volt szó, és megsiratott minden elvesztett pácienst. A gyanú szerint azonban gyógyszerinjekciókkal maga idézte elő az életveszélyes állapotot a gyerekeknél, hogy átélhesse az életmentés izgalmát és az ezzel járó dicsőséget. A ma 66 éves asszony akár hatvan kisgyerek haláláért is felelős lehet, elítélni azonban 1984-ben csak egyetlen gyilkosságért tudták.  

Korábban foglalkoztunk a Münchausen by proxy néven ismert bizarr pszichiátriai kórképpel is, ami érintőlegesen kapcsolódik ezekhez az esetekhez. Ez elsősorban olyan szülőkre jellemző, akik gyermeküknél leleteket hamisítanak vagy ténylegesen beteggé teszik őket, majd megpróbálják meggyógyíttatni őket, hogy a gyermekét odaadóan ápoló anya szerepében tetszelegjenek és így kapjanak elismerést a külvilágtól.