Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Átkeresztelik a Mount Niggert

2017.08.29. 15:59
Átkeresztelik a rasszista csengésű "nigger" szót tartalmazó helységneveket az északkelet-ausztráliai Queensland államban.

Az MTI híre szerint a természeti erőforrásokért és bányászati ügyekért felelős helyi minisztérium szerint az állam északi részén lévő Niggers Bounce-ra vonatkozó utalásokat már mind eltávolították az adatbázisukból, amelyet felülvizsgálva végül további kilenc helység - Mount Nigger, Nigger Head és hét Nigger Creek - nevének módosítása mellett döntöttek.

A minisztérium szerint a helységnevekre vonatkozó irányelvek lehetővé teszik a sértő nevek eltörlését és az alternatívák javasolását. Az érintett helyeknek még új nevet kell választani, de a történelmi térképeken, tervrajzokon és feljegyzésekben továbbra is a régi nevükön fognak szerepelni.

Habár nem ugyanakkorra súllyal bír, mint az Egyesült Államokban, az N-szó - Amerikában így emlegetik a hajdan a feketék becsmérlő megjelölésére használt nigger (néger) szót, amely közvetlen összefüggésben áll a rabszolgasággal -, akkor is sértő és lealacsonyító kifejezés az ausztrál őslakosokra és az afrikai felmenőkkel rendelkező kisebbségekre nézve.

Új-Zélandon 2016-ban adtak új, maori nevet a Déli-sziget három területének, amelyek nevei korábban a nigger szót tartalmazták.  • Vennék
  • Hírek