Barcelonai merénylet: a katalán kormány szerint nem kaptak hiteles figyelmeztetést

2017.08.31. 20:15

Nem volt hiteles az az értesítés, amely egy esetleges, a barcelonai La Rambla sétányon tervezett terrortámadásról érkezett a merénylet előtt, mondta Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos barcelonai sajtótájékoztatóján.

A politikus és Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök azután állt a nyilvánosság elé, hogy az El Periódico katalán napilap csütörtöki számában azt írta: május 25-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a spanyol hírszerzés mellett a katalán biztonsági erőket is értesítette a veszélyről, konkrétan leírva, hogy az Iszlám Állam (IS) dzsihadista terrorszervezet a La Ramblán készül akcióra.

Josep Lluis Trapero elismerte, hogy aznap valóban kaptak ilyen figyelmeztetést, de hangsúlyozta, hogy nem a CIA-től, és nem is az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központtól (NCTC). „Alacsony hitelességgel bíró" – így jellemezte az értesítést Joaquim Forn, hozzátéve, hogy elemezték, értékelték, és a spanyol kormány felé is továbbították, amely szintén nem adott hitelt neki.

Mint mondta, ráadásul a spanyol kormány az augusztus 17-i gázolásos merénylet után megerősítette, hogy a lehetséges katalóniai merényletekről előzetesen kapott figyelmeztetések egyike sem volt kapcsolatban a végül elkövetett barcelonai és cambrilsi akciókkal, amelyben 16-an vesztették életüket. A belügyi tanácsos szerint a La Ramblán 10 százalékkal növelték a terrorvédelmi erőforrásokat annak ellenére, hogy magát az értesítést nem találták hitelesnek.

Arról, hogy miről volt információja a katalán rendőröknek és miről nem, lényegében a támadások óta, vagyis két hete tart a vita. A katalán rendőrfőnök szerint a spanyol rendőrség nem oszt meg velük minden külföldről érkező nemzetközi rendőrségi információt. Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter erre reagálva azt mondta: ő maga „lojális együttműködést" tapasztalt a szervezetek között, írja az MTI.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön