Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pszichoanalízisbe járt Ferenc pápa

2017.09.01. 12:01

Néhány dolgot tisztázni szerettem volna - ezzel indokolta a katolikus egyházfő, hogy 42 évesen, 1978-79 körül fél évig heti rendszerességgel eljárt egy pszichoanalitikushoz. Mindez Argentínában történt, Jorge Mario Bergoglio (ez a pápa civil neve) akkor az argentin jezsuita rend vezetője volt.

A pápák életében enyhén szólva szokatlan mentálhigiénés epizódról Ferenc egy most megjelenő könyvben számolt be. "Egy bizonyos ponton úgy éreztem, analitikusra van szükségem" – fogalmaz az egyházfő, arról azonban semmit nem mond, hogy pontosan miért volt szüksége külső segítségre.

Akkoriban Argentína katonai diktatúra volt, politikai elnyomással és rendszeresek eltűnésekkel.

"Amikor haldoklott az analitikusom, felhívott. Nem az utolsó kenet miatt, mivel zsidó volt, hanem a lelki párbeszéd miatt. Csodálatos nő volt, az alatt a fél év alatt tényleg segített."

A Telegraph felidézi, hogy a pápa tart azoktól a repülőutaktól, ahová az újságírók is elkísérik, és saját bevallása szerint pszichés okok miatt nem lakik a pápáknak kijelölt vatikáni palotában: "nem bírom egyedül".