Tibor
2 °C
8 °C

Putyin: Észak-Koreában nagyszabású konfliktus lehet

2017.09.01. 05:29

Észak-Korea nukleáris programjának problémáját egyedül olyan tárgyalásos úton lehetséges megoldani, amelyhez nem támasztanak előfeltételeket. A nyomásgyakorlás, a fenyegetések, valamint a háborús és sértő szólamok sehová sem vezetnek – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy cikkben, amelynek részleteit péntekre virradóra a BRICS-tagországok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) hírügynökségei tettek közzé az országcsoport szeptember 3. és 5. közötti csúcstalálkozója előtt.

2017-08-02T103201Z 931610600 RC165158E0D0 RTRMADP 3 GLOBAL-EMERG
Fotó: Sergei Karpukhin

Putyin szerint téves és kilátástalan dolog arra számítani, hogy csak nyomásgyakorlással állítható le Phenjan rakéta- és nukleáris programja. A Koreai-félszigeten az utóbbi időben kiéleződött helyzet "egy nagyszabású konfliktus határán egyensúlyoz".

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Peking és Moszkva útitervet dolgozott ki a helyzet átfogó rendezésére, amelynek keretében elősegítenék a feszültség fokozatos enyhítését, valamint kialakítanák a tartós béke és biztonság mechanizmusát. A dokumentum ugyanakkor kizárja erő vagy fenyegetés alkalmazását, a rendezést pedig politikai-diplomáciai úton, előzetes feltételek nélküli párbeszéddel valósítaná meg.

Az orosz elnök cikkében javaslatot tett a BRICS-tagországoknak, hogy dolgozzanak ki közös szabályokat a nemzetközi információs biztonság tárgyában, és felvetett egy erről szóló kormányközi megállapodást is.

Putyin cikkében méltatta a BRICS-tagállamok közötti konstruktív együttműködést, amely – fogalmazott   egy igazságosabb multipoláris világrend létrehozását célozza, ahol minden országnak egyenlő lehetősége van a fejlődére. (MTI)