Huba
19 °C
33 °C

Trump közel 8 milliárd dollárt kér a Harvey hurrikán utáni helyreállításokra

2017-08-29T083146Z 689845949 RC1536AB1840 RTRMADP 3 STORM-HARVEY
2017.09.02. 08:53 Módosítva: 2017-09-02 08:57:10

Donald Trump a tervezett 5,9 milliárd dollár helyett 7,85 milliárd dollárról szóló kérelmet küldött át a kongresszusba a Harvey hurrikán utáni texasi és louisianai helyreállításokra.  A nyári szabadságukról visszatérő törvényhozók hétfőn tárgyalnak az összeg megítéléséről, de várhatóan megszavazzák az összeget, írja az MTI.

A kérelmet tartalmazó levelet a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney küldte el Paul Ryan republikánus házelnöknek. A levélben a költségvetési igazgató azt írja, a kért összeg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatalnak (FEMA) nyújtandó 7,4 milliárd dollárt, valamint a kisvállalkozásokat segítő szövetségi ügynökségnek szánt 450 millió dollárt tartalmazza. Átszámolva ez több mint 2000 milliárd forintot jelent.  Mulvaney arra kérte a törvényhozókat, hogy a sürgető helyzetre tekintettel kivételes gyorsasággal hozzák meg döntésüket.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Trump elnök a későbbiekben további kisebb összegeket is kérhet majd a kongresszustól a helyreállítási munkák megkönnyítéséhez. Greg Abbott, Texas kormányzója pénteken már utalt arra, hogy államának még valószínűleg további 125 milliárd dollárra lesz szüksége.

A houstoni születésű tech-milliárdos, Michael Dell péntek este bejelentette: Építsük újra Texast Alapítvány néven százmillió dolláros alapot hoz létre a város újjáépítésére. Az alapítványba a saját vagyonából 36 millió dollárt ajánlott fel.

Bár Houstonban megkezdődött az apadás, a város még mindig víz alatt van. Texas keleti megyéiben és Louisianában azonban szakad eső, áradnak a folyók. A Mexikói-öböl mentén fekvő települések többségében kötelező kiürítést rendeltek el.

A Houstontól keletre lévő, francia tulajdonú Arkema vegyi üzemben péntek este újabb robbanás történt és újabb üzemcsarnokok és raktárak borultak lángba. A vállalat amerikai üzemének igazgatója, Ricard Rowe sajtótájékoztatón közölte: további robbanások és tüzek várhatók, az üzemben ugyanis mintegy 225 tonnányi szerves peroxid található. Az ipari komplexum környékét mintegy két és fél kilométeres körben már szerdán kiürítették.