Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Trump közel 8 milliárd dollárt kér a Harvey hurrikán utáni helyreállításokra

2017-08-29T083146Z 689845949 RC1536AB1840 RTRMADP 3 STORM-HARVEY
2017.09.02. 08:53 Módosítva: 2017-09-02 08:57:10

Donald Trump a tervezett 5,9 milliárd dollár helyett 7,85 milliárd dollárról szóló kérelmet küldött át a kongresszusba a Harvey hurrikán utáni texasi és louisianai helyreállításokra.  A nyári szabadságukról visszatérő törvényhozók hétfőn tárgyalnak az összeg megítéléséről, de várhatóan megszavazzák az összeget, írja az MTI.

A kérelmet tartalmazó levelet a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney küldte el Paul Ryan republikánus házelnöknek. A levélben a költségvetési igazgató azt írja, a kért összeg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatalnak (FEMA) nyújtandó 7,4 milliárd dollárt, valamint a kisvállalkozásokat segítő szövetségi ügynökségnek szánt 450 millió dollárt tartalmazza. Átszámolva ez több mint 2000 milliárd forintot jelent.  Mulvaney arra kérte a törvényhozókat, hogy a sürgető helyzetre tekintettel kivételes gyorsasággal hozzák meg döntésüket.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Trump elnök a későbbiekben további kisebb összegeket is kérhet majd a kongresszustól a helyreállítási munkák megkönnyítéséhez. Greg Abbott, Texas kormányzója pénteken már utalt arra, hogy államának még valószínűleg további 125 milliárd dollárra lesz szüksége.

A houstoni születésű tech-milliárdos, Michael Dell péntek este bejelentette: Építsük újra Texast Alapítvány néven százmillió dolláros alapot hoz létre a város újjáépítésére. Az alapítványba a saját vagyonából 36 millió dollárt ajánlott fel.

Bár Houstonban megkezdődött az apadás, a város még mindig víz alatt van. Texas keleti megyéiben és Louisianában azonban szakad eső, áradnak a folyók. A Mexikói-öböl mentén fekvő települések többségében kötelező kiürítést rendeltek el.

A Houstontól keletre lévő, francia tulajdonú Arkema vegyi üzemben péntek este újabb robbanás történt és újabb üzemcsarnokok és raktárak borultak lángba. A vállalat amerikai üzemének igazgatója, Ricard Rowe sajtótájékoztatón közölte: további robbanások és tüzek várhatók, az üzemben ugyanis mintegy 225 tonnányi szerves peroxid található. Az ipari komplexum környékét mintegy két és fél kilométeres körben már szerdán kiürítették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?