Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bokorból ugrott a mogyorószedő székely férfira a medve

2017.09.03. 17:47

Mogyorót szedő férfit sebesített meg szombaton a székelyföldi Csíkjenőfalva közelében egy medve - közölte az MTI.  A közepes méretű medve egy bokorból ugrott elő, és azonnal a férfira támadt, akit a bal lábán harapott meg. Az áldozat elmesélte, úgy tudott szabadulni, hogy a nála lévő bottal kezdte ütlegelni az állatot, ami egy idő után eleresztette a lábát, és elszaladt. A férfit kórházban ápolják.

Ez volt az idei tizedik eset, amikor emberre támadt a medve Hargita megyében. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke személyesen kereste fel a kórházban az áldozatot, akivel a nép ügyvédjének (az ombudsman romániai megfelelője) címzett, medveveszéllyel kapcsolatos petíciót is aláíratta.

A politikus sérelmezte, hogy a román környezetvédelmi tárca még mindig nem hozta meg a 140 veszélyes medve kilövését lehetővé tevő, hatvan nappal ezelőtt megígért határozatot. Egyben azt is kezdeményezte, hogy hozzanak létre kártérítési alapot a medvetámadások áldozatainak.

Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amiből több mint 6800 Romániában él, a romániai medveállomány 78 százaléka pedig Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében található. A medvetámadások azóta sokszorozódtak meg, hogy a román kormány tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

20%
7990 Ft
6392 Ft