Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Újabb részletek a rejtélyes kubai hangtámadásokról

2017.09.04. 08:21

Ahogy arról az Index is már beszámolt, több Kubában szolgáló amerikai diplomata szenvedett súlyos halláskárosodásokat az elmúlt időszakban, a jelenség mögött hangtámadást sejt az Egyesült Államok. Több diplomatát haza is rendeltek emiatt Havannából, a hírek szerint van olyan köztük, aki teljesen elveszítette a hallását. 

Az első ilyen megbetegedéseket először 2016 őszén jelentette az USA havannai nagykövetsége, akkor legkevesebb öt diplomata volt érintett. Mindegyikük hirtelen és megmagyarázhatatlan okokból szenvedett olyan súlyos halláskárosodásokat, hogy haza is kellett őket rendelni. 

A legújabb információk szerint bár 2016 kora őszén már tudtak erről a jelenségről, a rejtélyes hangtámadások folytatódtak egészen 2017 augusztus közepéig. Azaz a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem maradtak abba néhány hónappal az első észlelések után. Az amerikaiak biztosak abban, hogy ezek a diplomatáik ellen irányuló hangtámadások, csak azt nem tudni, kik az elkövetők. Két verzió lehetséges:

  • Az egyik, hogy a kubai elhárítás akarja így szabotálni az amerikai diplomáciát. Az USA 2015-ben nyitotta meg újra a nagykövetségét Havannában, előtte 54 évig nem voltak ott a hidegháborús feszültségek miatt. Csakhogy Kuba tagadja ezt, azt állítják: semmi közük a diplomaták halláskárosodásához.
  • A másik, hogy egy harmadik ország titkosszolgálatának a keze van a dologban. Az amerikaiak az oroszokra gyanakodnak. Eszerint Moszkva a havannai vezetés tudta nélkül támadta meg így a diplomatákat.

Egyébként még az sem világos, hogy a hangtámadást előidéző eszközöket a rezidencián vagy azon kívül helyezték el a rosszakarók. Korábban az amerikai lapok kétféle eszközről írtak, névtelen kormányközeli forrásokra hivatkozva. Egyrészt szerepe lehetett az incidensben egy titokzatos, emberi fül által hallhatatlan hangokat kiadó eszköznek, de emellett még egy süketítően erős, rovarzizegésre vagy fémes csikorgásra emlékeztető hangot is megemlítenek.

Az viszont most kiderült, hogy eddig összesen 19 áldozata van mindennek. Köztük vannak, akik tartós halláskárosodást szenvedtek, de olyanok is, akik enyhe agykárosodást.