Szilvia
5 °C
16 °C

Trump beutazási tilalma újabb pofont kapott

2017.09.08. 06:17

A seattle-i fellebbviteli bíróság is jóváhagyta azt a bírói döntést, melynek értelmében a kormány nem tilthatja ki az országból azoknak a rokonait, akik jogszerűen élnek az Egyesült Államokban, írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal hivatalba lépése után a nemzetbiztonságra hivatkozva rendeletben ideiglenesen megtiltotta a beutazást hét muszlim ország állampolgárainak, és a teljes menekültbefogadási programot felfüggesztette. A rendelet zűrzavart okozott az ország és a világ több repterén, végrehajtását pedig az igazságszolgáltatás felfüggesztette.

Ezt követően az elnök újabb rendeletet írt alá, mely szerint hat muszlim ország, Irán, Líbia, Szudán, Szomália, Szíria és Jemen állampolgárai nem utazhatnak be 90 napig az országba, kivéve, ha már rendelkeznek érvényes vízummal vagy letelepedési engedéllyel. A legfelsőbb bíróság ezt úgy egészítette ki, hogy a tilalom azzal a feltétellel léphet hatályba, hogy nem lehet kitiltani az országból azokat, akik „jóhiszemű kapcsolatban” állnak az Egyesült Államokban működő szervezetekkel vagy jogszerűen ott élőkkel.

A kormány viszont csak az országban élők közvetlen rokonainak vagy házastársainak engedte meg a beutazást. A bíróságok szerint viszont a kormány „ésszerűtlenül értelmezte” a családi kötelék fogalmát.

A kormány nem tudta érdemben alátámasztani, hogy az Egyesült Államokban élő emberek nagyszülei, unokái, sógorai, sógornői, nagynénjei, nagybátyjai, unokaöccsei, unokahúgai és unokatestvérei miért ne állnának rokonaikkal jóhiszemű kapcsolatban

– mutatott rá a fellebbviteli bíróság.

Megerősítette a másodfokú bíróság azt is, hogy beutazhatnak az országba azok a menekültek is, akik már szerződéses viszonyban állnak egy olyan szervezettel, amely a letelepedésüket és beilleszkedésüket segíti.

Trump beutazási tilalma ellen többször is tüntettek
Trump beutazási tilalma ellen többször is tüntettek
Fotó: Patrick Fallon

Az igazságügyi tárca a döntés után közölte: fellebbeznek, és ismét a legfelsőbb bíróság elé viszik az ügyet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?