Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnémul a Hitler-harang

GettyImages-695599278
2017.09.08. 17:45

Nem harangoznak többé istentiszteletre az úgynevezett Hitler-haranggal a németországi Herxheim am Berg templomában - így határozott a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu protestáns egyházközségének presbitériuma, írja az MTI.

Mint az evangélikus egyház pénteken közölte, a 3. számú harang elnémításával elejét akarják venni annak, hogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, a horogkeresztet és Mindent a hazáért - Adolf Hitler feliratot viselő harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára.

A 240 kilós bronz Hitler-harang nem az egyház, hanem a faluközösség tulajdonában van. A jövőben csak a templom két másik, egyházi tulajdonában lévő harangjával szólítanak istentiszteletre.

Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye.

A haranggal kapcsolatos vita megnyitása a polgármester állásába került, mert a vita hevében kétértelmű, a hitleri rezsimet mentegető kijelentéseket tett. A felháborodás miatt Ronald Becker kénytelen volt lemondani tisztségéről és kilépett pártjából (Freie Wähler) is.