Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Elnémul a Hitler-harang

GettyImages-695599278
2017.09.08. 17:45

Nem harangoznak többé istentiszteletre az úgynevezett Hitler-haranggal a németországi Herxheim am Berg templomában - így határozott a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu protestáns egyházközségének presbitériuma, írja az MTI.

Mint az evangélikus egyház pénteken közölte, a 3. számú harang elnémításával elejét akarják venni annak, hogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, a horogkeresztet és Mindent a hazáért - Adolf Hitler feliratot viselő harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára.

A 240 kilós bronz Hitler-harang nem az egyház, hanem a faluközösség tulajdonában van. A jövőben csak a templom két másik, egyházi tulajdonában lévő harangjával szólítanak istentiszteletre.

Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye.

A haranggal kapcsolatos vita megnyitása a polgármester állásába került, mert a vita hevében kétértelmű, a hitleri rezsimet mentegető kijelentéseket tett. A felháborodás miatt Ronald Becker kénytelen volt lemondani tisztségéről és kilépett pártjából (Freie Wähler) is.