Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Több mint ezer halottja van a mianmari összecsapásoknak

2017.09.08. 12:23

Az ENSZ adatai szerint valószínűleg már több mint ezren - többségében a rohingja muszlim kisebbség tagjai - vesztették életüket az elmúlt két hét mianmari összecsapásaiban - közölte az MTI.  Az ENSZ által közölt szám több mint a kétszerese a mianmari kormány által a héten ismertetett mérlegnek, ami szerint legalább 414 ember, köztük 371 lázadó, a kormányerők 15 tagja és 28 civil halt meg a rohingja lázadók és a biztonsági erők összecsapásaiban.

A világszervezet menekültügyi főbiztosságának pénteki friss közlése szerint az erőszak elől már mintegy 270 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák.

Pénteken a malajziai parti őrség vezetője közölte, hogy Malajzia hajlandó átmenetileg befogadni a Mianmarból menekülő rohingja muszlimokat. A Mianmartól több száz kilométerre délre fekvő Malajzia jelenleg is már több mint százezer rohingja menekültnek ad otthont, de az erőszakcselekmények kiújulása miatt újabb, menekülőket szállító hajók érkezésére számítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!