Olivér
5 °C
8 °C

Nem az iszlám teszi a terroristát, hanem a rossz kormányzás

000 Del6336497
2017.09.09. 09:51

Nagyon fontos tanulságokat tartalmaz az iszlamista terrorszervezetekkel kapcsolatban az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme - UNDP) által végzett, csütörtökön publikált kutatás . Az UNDP kutatói az iszlám radikalizmus egyik - a médiában kevéssé előtérben lévő - tűzfészkének számító Száhel-övezet szervezeteinek összesen 495 elfogott vagy magát feladó tagjával készítettek interjúkat.

A nigériai Boko Haramtól a szomáliai as-Sabábig terjedő átfogó kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a terroristák többségénél (az interjúalanyok 71 százalékánál) akkor telt be a pohár, amikor személyesen tapasztalták az állami szervek erőszakos fellépését családtagjaik, ismerőseik ellen. A jelentés egyébként is keményen elmarasztalja a antiterrorista elkötelezettségüket hangoztató államokat, mivel az extremizálódásban a közvetlen erőszak mellett a szegénység, az intézmények széthullása és a helyi közösségek meggyengülése is nagyobb szerepet játszik, mint az iszlamista ideológia.

57 százalékuk bevallotta, hogy nagyon keveset ért csak az iszlám tanításaiból, a Koránt pedig egyáltalán nem olvassa. Az interjúkból a kutatók azt a tanulságot vonták le, hogy még az egyházi iskolák is jelentős védettséget nyújtanak a szélsőséges tanok ellen: aki legalább hat évig részesül valamilyen oktatásban, az 32 százalékkal kisebb eséllyel csapódik a szélsőségesekhez.

Hogy akkor mi vonzotta a tízen- meg huszonéves afrikaiak a terrorszervezetekben? Az interjúkból az derült ki, hogy nem elsősorban a bosszú vagy a düh vezérelte őket, hanem az, hogy reményt és izgalmat kerestek az elmaradottságban és kilátástalanságban. Az interjúkból az is kiderült, hogy a gyors radikalizálódást követően a legtöbben gyorsan kiábrándultak vagy az ideológiából, vagy a vezetőikből, vagy mindkettőből.

Az ENSZ erőteljes ajánlásokat is tesz, hogyan lehet megfékezni a térség egyre erősödő szélsőségeseit, akik az elmúlt 5 évben 33 ezer ember haláláért tehetők felelőssé. A jelentés az alapvető állami szolgáltatások javítása mellett elsősorban az antiterrorista akciók brutalitásának visszafogását, a helyi szereplők közvetítőként való bevonását szorgalmazza. A jelentés hitelességét növeli, hogy a Sinai-félszigeten dúló mini-polgárháborúval kapcsolatban is nagyon hasonló kritikát és  nagyon hasonló ajánlásokat fogalmaznak meg a szakértők (például a Brookings Institute).

(Borítókép: Tauseef Mustafa/AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?