Iván
9 °C
22 °C

A rohingják nem kérnek az iszlamista terroristák segítségéből

2017.09.14. 11:46

A mianmari rohingja muzulmán lázadók elutasították csütörtökön a nemzetközi terrorszervezetek által bejelentett segítséget.

Nincs kapcsolatunk az al-Kaidával, az Iszlám Állammal és semmilyen nemzetközi terrorcsoporttal, és nem is akarjuk őket bevonni az arakáni konfliktusba

- írta twitteres közleményében a felkelők hadserege (ARSA).

Mint ahogy szerdán megírtuk,

az al-Kaida megtorlással fenyegette meg Mianmart a rohingja muszlim kisebbség tagjainak üldözése miatt, és felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari muszlimokat.

Az egyik indonéziai iszlamista szervezet, az Iszlám Védelmi Front jelezte, hogy ezer önkéntest küld Mianmarba. Korábban az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi azt mondta, hogy Arakán állam egyik kulcsfontosságú régió a dzsihád szempontjából.

A rohingja felkelők hadserege felszólította a térség országait, hogy tartóztassák fel és akadályozzák meg a terroristák beszivárgását Arakánba, mert az súlyosbítaná az ottani helyzetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán felszólította a miamnari hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, amely augusztus 25-e után szabadult el a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg tisztogató akcióval válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása.

Az ENSZ adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe. Mianmar Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti a rohingjákat, és nem hajlandó nekik állampolgárságot adni, így ők kénytelenek jogfosztottan élni.