Olivér
5 °C
8 °C

Minden eddiginél nagyobb volt a koreai rakéta

javitott erkep
2017.09.15. 10:53
A NATO főtitkára globális választ javasol Phenjan újabb akciójára.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken, miután Észak-Korea újabb, minden eddiginél nagyobb teljesítményű rakétát lőtt el Japán felett.

Augusztus végén lőtt át 20 év után először rakétát Észak-Korea, amivel bizonyítékát adta, ha a korábbinál messzebb juttathatja el minden bizonnyal rendelkezésre álló atomtölteteit.

Akkor a rakéta a kilövési ponttól 2700 kilométert megtéve csapódott be a Csendes-óceánban, ezúttal 3700 kilométert repült. Az előző 550 kilométer magasra, a csütörtöki 770 kilométer magasra repült. (Viszonyításképpen: a Nemzetközi Űrállomás 300 kilométer magasan kering a Föld körül.)

Már az előzőnél is felmerült, a mostaninál még valószínűbb, hogy Észak-Korea elérheti az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó csendes-óceáni Guamot. 

A nagyobb teljesítményű rakéta kilövésének jelentőségét növeli az is, hogy Szeptember 3-án Észak-Korea minden bizonnyal hidrogénbomba robbantását hajtotta végre

Az Egyesült Államok felszólította Pekinget és Moszkvát, hogy közvetlenül hassanak a kommunista rezsim vezetésére, a rakétakísérletek befejezésére.

A japán kormányfő elfogadhatatlannak, „veszélyes provokációnak” nevezi Phenjan akcióját. 

A NATO főtitkára szerint globális válaszlépésekre van szükség az újabb észak-koreai rakétakilövés miatt – írta az MTI. Jens Stoltenberg hangsúlyozta: Észak-Korea ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat azzal, hogy pénteken ballisztikus rakétát lőtt át Japán felett.

A lépés komoly fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, ezért globális válaszintézkedésekre van szükség – írta a Twitteren az észak-atlanti szövetség főtitkára.

A kínai külügyminisztérium szóvivője jelezte, hogy szerinte a különböző, közvetlenül érintett feleknek kellene a felelősséget vállalniuk, amivel Dél-Korea mellett az Egyesült Államokra utaltak. Azt mondták, hogy formális diplomáciai úton kellene békés megoldást találni a helyzetre.

Az orosz külügyminisztérium elítélte az észak-koreai tesztet, mert Phenjan provokatív lépései a feszültség további növekedéséhez vezetnek a Koreai-félszigeten. Hozzátették, hogy „sajnos egyedül agresszív retorika jön Washington irányából."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?