Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már négyes erősségű a Maria hurrikán

2017.09.18. 20:24 Módosítva: 2017-09-18 23:37:18

Puerto Rico lakosai még magukhoz sem térhettek az Irma hurrikán pusztítása okozta sokkból, amikor az amerikai meteorológiai szolgálat a partok felé közelítő Maria nevű hurrikánt hármas kategóriába sorolta, ami azt jelenti, hogy 120 mérföld/órás szélerősséggel (193 km/óra) érhet partot - ha nem erősödik addig, ami egyébként nem kizárt, írja a CNN.

maria track

A magyar idő szerint este hat órás állás szerint a hurrikán úgy 100 kilométerre lehet Martinique-től keletre, és valamikor hajnalban érhet partot a Leeward-szigeteken, a Karib-tenger északi részén. Ha a besorolását 4-esre változtatják, 85 év óta először fordulhat elő, hogy Puerto Ricót ilyen erős vihar éri el, így nem csoda, hogy a kormányzó szükségállapotot rendelt el, és elkezdték kiüríteni az árvizek és földcsuszamlások miatt veszélyeztetett területek lakosságát.

Keressenek menedéket egy rokonnál vagy barátnál és ne halogassák az utolsó percig, mert amint a szél sebessége meghaladja a 80 km/órát, a mentőcsapatok nem tudnak kimenni - nem fogjuk kockára tenni az ő életüket is

- jelentette ki Ricardo Rosselló. A Maria viszont olyan nagy kiterjedésű, hogy a sziget teljes területét el fogja érni, ezzel veszélyesebbnek tartják, mint a Hugót és a Georges-t - előbbi 1989-ben öt ember halálát okozta, utóbbi 1998-ban közel kétmilliárd dolláros kárt okozott. A Maria a Dominikai köztársaság, Martinique, Puerto Rico, St. Kitts, Nevis, Montserrat és St. Lucia térségében okozhat károkat. Az amerikai National Hurricane Center szerint 1,5-2 méter magas hullámok és 300-500 milliméternyi csapadék várható, amivel nem lehet viccelni.

És amikor Maria levonul, Jose, az egyelőre 1-es kategóriájú trópusi vihar, pont beér a térségbe, amit egyelőre még nem minősítettek hurrikánnak, de a NHC szerint ez csak idő kérdése.

Frissítés

Nem kellett sok idő a Mariának, időközben elérte Martinique szigetét és négyes erősségűvé fokozódott, az előrejelzések szerint pedig a jelenleg 215 kilométer per órás szél még fokozódni is fog az elkövetkező egy-másfél nap folyamán. Puerto Ricót 1998 óta nem érte el négyes kategóriájú hurrikán, most ez lesz a helyzet.