Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

2017.09.19. 10:46 Módosítva: 2017-09-22 09:44:55

Öt nap múlva tartják Németországban az országos választásokat. A legfrissebb közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Angela Merkel kereszténydemokrata pártja (CDU) magasan vezet a szociáldemokraták (SPD) előtt, akikkel 2013 óta nagykoalícióban kormányozza az országot. 

A két nagy párt az utóbbi időben is veszített támogatottságából: a kereszténydemokratáké fél százalékkal, a szocdemeké másfél százalékkal csökkent. A nagykoalíció két pártja összesen 58 százalékkal bír, ami 9 százalékkal kevesebb a 2013-as eredményükhöz képest. Ez azt jelenti, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 2013 óta minden hetedik választóját elveszítette.  

Mindennek ellenére továbbra is nekik együtt van a legmeggyőzőbb többségük (összesen 56 százalék). A CDU emellett tudna kormányt alakítani a liberális FDP-vel és a Zöldekkel is, ami 52 százalékos többséget jelentene.  

A szociáldemokraták ezzel szemben bárkit is vennének maguk mellé, nem érnének el 40 százaléknál többet.  A Baloldallal és a Zöldekkel társulva 40 százalékuk lenne, a liberálisokkal és a Zöldekkel együtt csak 38 százalékuk. A CDU sem lenne képes csak a Zöldekkel, vagy csak a liberálisokkal kormányzóképes koalíciót létrehozni. 

Németországban számos variációban alakulhatnak koalíciók, általában nincsenek kötött, csak együtt mozgó pártok. Egyedül a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal zárja ki mindenki az együttműködést. A 2024 ember megkérdezésével a héten készült felmérés szerint ugyanakkor az AfD, és az egykori keletnémet szocialista párt utódszervezete, a Baloldal (Linke) lehet a harmadik legerősebb politikai erő az új Bundestagban.