Pusztító földrengés rázta meg Mexikót

000 SK8P4
2017.09.19. 20:42 Módosítva: 2017.09.19. 20:56

Rengett a föld Új-Zélandon is

6,1-es földrengést mértek Új-Zéland déli szigetétől 211 kilométerre nyugatra, tíz kilométeres mélységben. Nem adtak ki szökőárriadót, károkról sem érkezett jelentés. (Independent)

Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Mexikó középső részét, többek között a fővárost, Mexikóvárost is. A mexikói szeizmológiai intézet adatai szerint a Richter-skála szerint 6,8-as erejű volt a rengés, az amerikaiak ennél is erősebbnek, 7,1-es erejűnek mérték.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a katasztrófának országszerte 248 halálos áldozata van.

A legtöbben a fővároshoz közeli Morelos államban, a földrengés epicentrumában, Pueblában és Mexikóvárosban haltak meg. 

 A polgári védelem egyik vezetője szerint a mexikói fővárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben.

A földrengés miatt az épületekből az utcára menekültek az emberek. A földrengés epicentruma a Puebla állambeli Atencingo településtől 8 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt. A fővárosban legalább 27 épület összedőlt és nagyon sok megrongálódott. Az állami közműcég jelentése szerint a földrengés megrongálta a hálózatot is, így 3,8 millió embernél nincs áram. A katasztrófa következtében utak is megrongálódtak, a Mexikóváros–Acapulco-országút egy szakaszon összeomlott, a fővárosban pedig gázszivárgásoktól tartanak.

A Twitteren megjelent néhány hihetetlen felvétel összedőlő épületekről. Úgy roskadtak össze az házak rengés közben, mintha irányított robbantással bontanák őket:

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat és tartsák be a polgári védelem utasításait. Enrique Peña Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófaelhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak. 

A főváros nemzetközi repülőterét lezárták, az iskolákban beszüntették a tanítást. 

A sors iróniája, hogy pont kedden volt az 1985-ös mexikói földrengés évfordulója, amelyben akkor közel 10 ezer ember életét vesztette. Emiatt a mexikói fővárosban napközben földrengésgyakorlatot tartottak. Egy héttel ezelőtt az ország déli részén lévő Chiapas államot sújtotta 8,1-es erejű földrengés, amely 61 halálos áldozatot követelt. 

A Mexikóval legalábbis szóban folyamatosan hadakozó Donald Trump amerikai elnök a Twitteren fejezte ki támogatását. Azt írta: Isten áldja Mexikóváros lakóit! Veletek vagyunk és veletek leszünk.”

 A Richter-skálán 7-es erejű földrengés igen erősnek számít, akár házak összeomlását, hidak megrogyását, a közlekedési infrastruktúra, így az utak és sínek megrongálódását eredményezheti. Évente átlagosan legalább tíz ilyen földrengést regisztrálnak. Az epicentrumtól akár több mint száz kilométeres távolságban is képes károkat okozni, jellemzően halálos áldozatokkal is jár.

A BBC összeállítása szerint az elmúlt tíz évben húsz nagyobb földrengés volt világszerte. Ezek közül a legnagyobb erejű a 2011 márciusában Japán partjait sújtó 8,9-es erősségű rengés volt, a földrengés és az általa keltett árhullám következtében közel 20 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el. Ez okozta a fukusimai atombalesetet is, amely Csernobil óta a legnagyobb nukleáris katasztrófa volt. Az elmúlt évtized legpusztítóbb földrengése viszont Haiti fővárosát, Port-au-Prince-t érte 2010 januárjában. A 7-es erősségű földmozgás következtében 230 ezer ember vesztette életét. 

Borítókép: Omar Torres / AFP.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport