Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Dzsihadisták indítottak támadást Szíria északi részén

2017.09.19. 11:40

Szíriai lázadócsoportok nagyszabású támadást indítottak a kormányerők kezén lévő területek ellen Szíria északnyugati részén - közölte egybehangzóan a polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezetre és a kormányerőket támogató Hezbollah libanoni síita szervezet internetes portáljára hivatkozva az MTI.

A dzsihadista csoportok vezetésével Hama városától északra indított átfogó támadás a legnagyobb térségbeli offenzíva a kormányerők ellen március óta, és alááshatja a nyugat-szíriai tűzszünet fenntartására irányuló moszkvai erőfeszítéseket.

Az OSDH szerint több fegyveres csoport részvételével zajlik a jól előkészített támadás a kormány kezén lévő térségbeli falvak ellen. Részt vesz benne a Tahrír es-Sám iszlamista fegyveres koalíció, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Núszra Frontként volt ismert, és az al-Kaida szíriai ága volt, de nevet változtatott, miután tavaly szakított a nemzetközi terrorhálózattal. Az offenzívában részt vesz még a Turkesztáni Iszlám Párt nevű dzsihadista csoport, illetve egy olyan fegyveres csoport, amely a Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezet zászlaja alatt harcol a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellen.

A Hezbollah által működtetett hírportál tájékoztatása szerint a nagyszabású támadást a hadsereg és szövetségesei igyekeznek visszaverni. Az OSDH pedig azt írja, hogy súlyos harcok folynak, harci gépek légicsapásokat mérnek a térségre, a lázadók pedig heves tűz alá vették a kormányerők állásait.

Hama tartomány északi része határos a javarészt az an-Nuszra Front kezén lévő Idlíb tartománnyal. Nyugat-Szíria éveken át a polgárháború által leginkább sújtott térség volt, és a térségre vonatkozóan kötött tűzszünetnek köszönhetően a szíriai kormányerők és szövetségeseik hatékonyabban tudták felvenni a harcot az Iszlám Állam terrorszervezettel az ország keleti részén, ahol jelenleg Deir-ez-Zór térségében folynak a harcok.

A múlt héten a Kazahsztánban folytatott tárgyalásokon Oroszország, Irán és Törökország egyetértésre jutott az Idlíb tartomány feszültségmentesítési övezetének határairól. Megállapodtak abban is, hogy megfigyelőket küldene oda. Az an-Nuszra Front azonban elutasította a megállapodást, és fogadkozott, hogy folytatni fogja a harcot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?