Tekla
9 °C
20 °C

Minden ötödik orosz szavazna egy kamu elnökjelöltre, ha azt Putyin támogatja

2017.09.20. 17:01

Majdnem minden ötödik, a megkérdezettek 18 százaléka szavazna a Vlagyimir Putyin által támogatott Andrej Szemjonov orosz elnökjelöltre - derül ki egy független oroszországi közvélemény-kutatásból. 

Csakhogy, ilyen politikus nem létezik.

A Moscow Times ír a Levada Center által készített kutatásról, amely azt vizsgálta, hogy mennyit számít a választóknak, hogy egy elnökjelöltet támogat Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök. A megkérdezettek 15 százaléka azt mondta, még sosem hallott Szemjonovról, de ha Putyin támogatja, akkor szavaznának rá, 3 százalékuk pedig kijelentette, hogy ismeri Szemjonovot és biztosan rá fog szavazni. 

További 8 százalék azt állította, hogy ismeri a nem létező politikust, de szimpatizálnak vele. A válaszadók többsége, 63 százalék azt mondta, nem ismeri a jelöltet és ezért nem is szavazna rá.

A kutatást vezető Karina Pipija közölte, semmi meglepő nincs abban, hogy az emberek azt állítják, hogy ismernek egy nem létező politikust. Nem arról van szó, hogy rosszindulatból hazudnának, csupán nem akarnak hülyének tűnni a közvélemény-kutatást végző kérdezőbiztos előtt.