Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook letiltotta a rohingja lázadókat

2017.09.21. 11:00

A Facebook veszélyesnek minősítette és betiltotta a mianmari rohingja lázadócsoport, az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) oldalát - jelentette be a közösségi portál.

A Facebook közleményében értésre adta, hogy az ARSA lázadócsoportot érintő döntése nem a mianmari kormány kérésére született, hanem része a cég üzletpolitikájának, hogy kizárják a szélsőséges csoportokat oldalukról, idézi a közleményt az MTI.

A Facebook csak azokat a tartalmakat törli, melyek erőszakra buzdítanak, de amelyek felhívják a figyelmet a brutalitásra vagy elítélő szándékkal tartalmaznak erőszakos felvételeket, azokat nem - tudatta a cég egyik szóvivője.

Az oldal nem hozta nyilvánosságra, hogy a mianmari témakörben hány bejegyzést töröltek, illetve, hogy törölte-e bármely más, olyan csoport oldalát vagy fiókját, amely érintett a délkelet-ázsiai országban kirobbant konfliktusban. A Facebook hasznos eszköz lehet az információs hadviselésben, akár a rohingják érdekeit képviselők, akár a kormány vagy a hadsereg számára. A felek ugyanis a közösségi portálon továbbítják értesüléseiket.

Augusztus 25. óta több mint 420 ezren menekültek el a hadsereg műveletei elől a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ az etnikai tisztogatás iskolapéldájának nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni kegyetlen biztonsági műveleteket, amelyben számos erőszakos cselekmény, gyilkosság, falvak felégetése történt a menekültek és a nemzetközi humanitárius szervezetek szerint.

A mianmari konfliktusról itt olvashat bővebben: