A Facebook letiltotta a rohingja lázadókat

2017.09.21. 11:00

A Facebook veszélyesnek minősítette és betiltotta a mianmari rohingja lázadócsoport, az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) oldalát - jelentette be a közösségi portál.

A Facebook közleményében értésre adta, hogy az ARSA lázadócsoportot érintő döntése nem a mianmari kormány kérésére született, hanem része a cég üzletpolitikájának, hogy kizárják a szélsőséges csoportokat oldalukról, idézi a közleményt az MTI.

A Facebook csak azokat a tartalmakat törli, melyek erőszakra buzdítanak, de amelyek felhívják a figyelmet a brutalitásra vagy elítélő szándékkal tartalmaznak erőszakos felvételeket, azokat nem - tudatta a cég egyik szóvivője.

Az oldal nem hozta nyilvánosságra, hogy a mianmari témakörben hány bejegyzést töröltek, illetve, hogy törölte-e bármely más, olyan csoport oldalát vagy fiókját, amely érintett a délkelet-ázsiai országban kirobbant konfliktusban. A Facebook hasznos eszköz lehet az információs hadviselésben, akár a rohingják érdekeit képviselők, akár a kormány vagy a hadsereg számára. A felek ugyanis a közösségi portálon továbbítják értesüléseiket.

Augusztus 25. óta több mint 420 ezren menekültek el a hadsereg műveletei elől a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ az etnikai tisztogatás iskolapéldájának nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni kegyetlen biztonsági műveleteket, amelyben számos erőszakos cselekmény, gyilkosság, falvak felégetése történt a menekültek és a nemzetközi humanitárius szervezetek szerint.

A mianmari konfliktusról itt olvashat bővebben:  • Hírek
  • Bankszámla