Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Illegális bevándorlás segítésével vádolják a Save the Children kapitányát

2017.09.21. 11:13 Módosítva: 2017-09-21 11:33:57

Az illegális bevándorlás elősegítése miatt indított vizsgálatot indított a szicíliai Trapani ügyészsége a Save the Children civil szervezet egyik földközi-tengeri mentőhajójának, a Vos Hestiának kapitányával, az olasz Marco Amatóval szemben - jelentette az MTI.  

Trapani ügyészsége szerint Amato minden egyes művelettel, ami a tengeren nem a migránsok mentését szolgálta, hanem kizárólag az embercsempészeknek kedvezett, az illegális bevándorlást pártolta.

A mentőhajón szolgáló olasz biztonsági ember számolt be az ügyészségnek arról, hogy az NGO-mentőhajó líbiai vizeken emelte fedélzetre a migránscsoportokat, amiket egyenesen az embercsempészektől vett át. Az NGO nem süllyesztette el a migránsokat szállító csempészhajókat, miután a hajó fedélzetére vette róluk az embereket. A kapitány azt is megtiltotta a legénységnek, hogy a hatóságoknak esetleges információkat szolgáltassanak az embercsempész-szervezetekről vagy a migránsokról.

Az 1919-ben Londonban alapított Save the Children 2016 őszén kezdte el a mentést a Földközi-tengeren. Az olasz felségjelzésű Vos Hestia mintegy 60 méter hosszú és 300 személy szállítására alkalmas. A Save the Children nyáron aláírta az olasz kormánynak a földközi-tengeri mentést szabályozó magatartási kódexét, a líbiai partok ellenőrzésének szigorítását követően azonban felfüggesztette a mentést. A Vos Hestia jelenleg Málta vizein tartózkodik.

Trapani ügyészsége augusztus elején hasonló gyanú miatt foglalta le a Jugend Rettet nevű német segélyszervezet Juventa nevű mentőhajóját, amely továbbra is a szicíliai város kikötőjében áll. A Jugend Rettet bírósághoz fordult a hajó visszaszolgáltatását követelve. A szervezet elutasítja a vádakat, miszerint közvetlen kapcsolatban állt embercsempészekkel. A Jugend Rettet szerint a Juventa mentőcsónakjai és az embercsempészek csónakjai közötti találkozásokról készített felvételek hamisak. Az szervezet hangsúlyozta, hogy a fotókat ugyanaz a biztonsági ember juttatta el az olasz ügyészségnek, aki a Save the Children mentőhajóján szolgált, és aki - a német segélyszervezet közleménye szerint - olasz szélsőjobboldali csoportokhoz áll közel.

Már nem csak Líbiából jönnek

A Frontex legfrissebb adatai szerint jelentősen megerősödött Olaszországban a tengeren keresztül érkező migránsok száma Törökországból, amely a második számú indulási pont lett Líbia után.

Az év eleje óta 197 százalékkal emelkedett az Olaszországba Törökországból érkező menedékkérők száma. Idén már mintegy 3 ezren érték el Törökországból a Földközi-tengeren át a dél-olaszországi partokat.