Árpád
-2 °C
3 °C

Trump főnacionalistájával tárgyalt a Kínai Kommunista Párt második embere

2017.09.22. 11:49

Nahát, nahát, Steve Bannon, az amerikai Új Szélsőjobboldal pápája, Trump nemrég leköszönt főtanácsadója és jelenlegi legfontosabb külső támogatója Pekingbe utazott a múlt héten hogy a Kínai Kommunista Párt második legbefolyásosabb emberével, Vang Csi-sannal folytasson megbeszélést. - tudta meg a Financial Times (a link fizetős, de itt ugyanúgy elolvashatja a lényeget).

Ez annál is pikánsabb, mivel az Alt-Right egyik emblematikus figurájaként elhíresült Bannon Kínát többször is Amerika legveszélyesebb ellenfelének nevezte, napokkal a Fehér Házból való távozása előtt például azt nyilatkozta az American Prospect-nek:

Gazdasági háborúban állunk Kínával. (..) Valemelyikünk 25-30 éven belül megszerzi a hegemóniát, és ha mi így folytatjuk, akkor ezek ők lesznek. Korea kérdésében is az orrunknál fogva vezetnek minket.

De a KKP politikáját erős nacionalista motívumokkal felfrissítő Hszi Csin-ping-et valószínűleg Bannon harsány Kína-ellenességénél jobban foglalkoztathatja az amerikai szerkesztő-stratéga álhíreken, lejárató kampányokon és bombasztikus vírusmarketingen alapuló kommunikációs módszere, mely politikai szempontból mindenképpen tanulságos (2017-re már az egész magyar kormánysajtó tulajdonképpen a Breitbart klónjává vált).

Ezért Bannont valószínűleg nem mint amerikai nacionalistát, hanem mint a 2010-es évek egyik kommunikációs guruját invitálta másfél órás beszélgetésre Vang Csi-san, aki Hszi Csin-ping bizalmasaként került a KKP héttagú állandó bizottságába, valamint a főtitkár politikájában kulcsszerepet betöltő korrupcióellenes harcot irányító Központi Fegyelmi Bizottság élére.

Bannon amúgy is épp Kínában tartózkodott, méghozzá Hong Kongban, ahol a legnagyobb, állami tulajdonú brókercég egyik részlegének tartott előadást. Érdekes egybeesés, hogy Donald Trump hamarosan maga is Kínába utazik, de a Financial Times szerint Bannon nem az elnök útját egyengette Pekingben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?