István, Vajk
19 °C
33 °C

Újabb földrengés volt Észak-Koreában, a legutóbbi atomkísérlet közelében

2017.09.23. 13:19 Módosítva: 2017-09-23 19:33:27

Kis erejű, 3,4-es fokozatú földrengés volt szombaton Észak-Koreában, az epicentruma mindössze 5 kilométerre volt a szeptember 3-i föld alatti nukleáris robbantást helyszínétől, az ország északkeleti részén – írja az MTI a kínai szeizmológiai intézet nyomán.

A kínaiak szerint a földrengés fészke nulla kilométeres mélységben volt, és gyaníthatóan robbanás okozta. A dél-koreai meteorológiai szolgálat viszont azt közölte, hogy még elemzik a földmozgást, de nekik ez inkább természetes földrengésnek tűnik, mert nem társult hozzá az a fajta hanghullám, amely a mesterséges földrengéseket kísérni szokta. Az ő méréseik szerint az epicentrum a kínai becslésnél valamivel messzebb, 20 kilométerre volt a múltkoritól. Az amerikai földtani intézet is vizsgálja az esetet, egyelőre nem tudtak állást foglalni – írja a BBC.

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet, a CTBTO első jelentésében közölte, hogy vizsgálja a szokatlan szeizmikus aktivitást, amelynek a központja szerintük még távolabb, körülbelül 50 kilométerre volt a szeptember eleji nukleáris kísérlet helyszínétől. Nem sokkal később Lassina Zerbo, a CTBTO igazgatója közölte Twitter-üzenetében, hogy két szeizmikus jelenséget is észleltek, és nem valószínű, hogy ezek ember okozta események voltak. Hasonlóak voltak ahhoz az omláshoz, mint amelyet a szeptember 3-i nukleáris robbanás után 8,5 perccel észleltek – írta Zerbo.

Az amerikai földtani intézet, az USGS is megszólalt, szerintük egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa 3,5-ös erősségűnek mért földmozgás emberi tevékenységre vagy természeti jelenségre vezethető vissza. Az USGS szerint a földrengés epicentruma 22 kilométerre kelet-északkeletre volt az észak-koreai rezsim nukleáris teszttelepjétől, mélységét pedig 5 kilométerben állapították meg.

David Wright, egy amerikai székhelyű nem kormányzati szervezet szakértője szerint az alacsony intenzitású rengések vélhetően a korábban végrehajtott nukleáris robbantás következtében a talaj szerkezetében bekövetkezett változásokra vezethetők vissza.

Annyi biztos, hogy a mostani földrengés kisebb, mint az Észak-Korea hat eddig ismert nukleáris kísérletét követő korábbi rengések. A szeptember 3-án végrehajtott föld alatti nukleáris robbantás okozta földrengés ereje például 6,3-as fokozatú volt. Phenjan szerint hidrogénbombával végzett kísérletet hajtottak végre.