Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Damaszkusz kész autonómiáról tárgyalni a szíriai kurdokkal

2017.09.26. 17:18

A szíriai kormány nyitott arra, hogy tárgyalásokat folytasson az ország területén élő kurd kisebbséggel annak autonómiájáról Szíria határain belül - jelentette ki az MTI szerint kedden Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

A szíriai külügyi tárca vezetője szerint azonban minderről csak az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése után lehetne tárgyalni - idézte a Russia Today-nek nyilatkozó Moallem szavait a SANA szíriai állami hírügynökség.

"Amikor majd végeztünk az Iszlám Állam felszámolásával, leülhetünk kurd fiainkkal és megegyezhetünk a jövőre vonatkozó képletről" - mondta a szíriai külügyi tárca vezetője.

Az interjúban szóba került az iraki kurd régió függetlenségéről szóló népszavazás is, amelyet hétfőn tartottak az iraki Kurdisztán területén, valamint a szomszédos Kirkuk és Dijala tartományokban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein Irakban.

A szíriai külügyminiszter szavai szerint Damaszkusz elutasítja a referendumot, és Irak területi egysége mellett foglal állást. Moallem azonban hozzátette, hogy a szíriai kurdok ezzel szemben pusztán "egyfajta autonómiát akarnak a Szíriai Arab Köztársaság határain belül".

Szíria északi részén a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt, amelyeken a kurdok és szövetségeseik föderációt szándékoznak létrehozni.

Az Észak-Szíriában többségben lévő kurd szervezetek már 2011-ben, a polgárháború kezdetén kivívták az autonómiát, de állításuk szerint nem kívánnak elszakadni Damaszkusztól.

Időközben a kurdok ellenőrzése alatt álló észak-szíriai területeken múlt héten megtartották a helyi választásokat. A megyei választásokra várhatóan novemberben, az egész régió vezetésének megválasztására pedig várhatóan januárban kerül sor.

A kurd népszavazás okairól és lehetséges következményeiről ebben a cikkünkben olvashat: